Digitale parkeerhandhaving in blauwe zone

vrijdag 27 januari 2017
timer 1 min
Digitale parkeerhandhaving in gebieden waar de blauwe parkeerschijf geldt, maakt handhaving efficiënter en het parkeerbeleid effectiever. Dat blijkt uit een pilot die handhaver Agendum hield in een Belgische gemeente, waarin de scanauto en het scanverwerkingsplatform werden gebruikt.

Een belangrijke doelstelling van de blauwe zone is het stimuleren van een betere verkeerscirculatie. Handmatige controle van geparkeerde voertuigen is heel intensief, meent Robert de Beukelaer van Agendum. Met deze oplossing kan een scanauto worden gebruikt bij voertuigen die in de blauwe zone zijn geparkeerd, waardoor parkeerbeleid in de praktijk ook beter werkt.

Pilot

In de pilot werd niet alleen in fiscale parkeerplekken, maar ook in de blauwe zones regelmatuig gescand door een scanauto. Op het moment dat een voertuig te lang in een blauwe zone geparkeerd stond, kreeg een handhaver de scaninformatie en overzichtsbeelden om het voertuig op straat visueel te controleren en eventueel een bon op te leggen. Om de resultaten inzichtelijk te maken en verdere besluitvorming te ondersteunen, is ook is gebruik gemaakt van de rapportagetool van Agendum.