Dit zijn de vijf genomineerden voor de Tour de Force Initiatiefprijs

donderdag 25 mei 2023

Dit jaar reikt de Tour de Force voor het eerst de Tour de Force Initiatiefprijs uit op het Nationaal Fietscongres. Met deze initiatiefprijs wil Tour de Force organisaties in het zonnetje zetten die het fietsen in Nederland stimuleren door het uitvoeren en realiseren van creatieve en gezamenlijke fiets-initiatieven.

Vijf genomineerden

Uit maar liefst 16 inzendingen heeft de vakjury een top 5 gekozen. De jury bestaat uit Peter Meij - voorzitter Tourleiding van de Tour de Force, Esther van Garderen - directeur Fietsersbond en Programmamanager Ronald de Haas. De jury over de inzendingen: “We zijn verrast door de diversiteit aan initiatieven die ingezonden zijn. Zowel qua doelgroepen als geografisch: uit heel Nederland, van Groningen tot Limburg en van west naar oost zijn projecten ingediend.”

Rotterdam Rides

Rotterdam Rides is een fietsfestival dat de fiets viert, in al haar vormen en maten. Alle Rotterdammers kunnen meefietsen. Of je nu een beginnend fietser of een fervent wielrenner bent. Het festival wordt georganiseerd door de Rotterdamse Fietsalliantie. Een netwerk van ruim 60 bedrijven en instellingen die samen het fietsen in de stad willen stimuleren. Samen met de partners heeft de alliantie op de eerste editie in 2022 laten zien hoe leuk fietsen in Rotterdam is. Zondag 14 mei 2023 vond de tweede editie plaats.

Fietstival

Het Fietstival is een rondreizend festival met diverse fietsactiviteiten en muziek. Met het festival willen de Groningse mbo-instellingen, de provincie Groningen en Groningen Bereikbaar het fietsen onder mbo-studenten stimuleren. Veel studenten pakken voor kleine reisafstanden de bus, de scooter of de auto. De fiets is een gezond en duurzaam reisalternatief en het draagt bij aan een bereikbare en leefbare stad.

Het Fietstival laat zien hoe fijn fietsen is. De fiets geeft vrijheid, je bepaalt zelf wanneer je vertrekt en je hebt je beweging voor de dag alvast gehad. Het Fietstival staat volledig in het teken van de fiets: studenten kunnen een smoothie bij elkaar fietsen, hun fiets laten wassen of repareren of relaxen onder het genot van livemuziek. De eerste editie (2022) was een groot succes. Nieuw dit jaar is de samenwerking met Campus Groningen, waar op 1 juni de aftrap georganiseerd wordt; hiermee sluiten ook het hoger onderwijs en bedrijven aan bij het Fietstival!

Verkeersactieve school

Provincie Limburg en alle 31 Limburgse gemeenten willen de verkeersveiligheid gezamenlijk verbeteren. Om de kwetsbare en onervaren deelnemers te stimuleren veilig op de fiets en te voet deel te nemen aan het verkeer is de aanpak Verkeersactieve school ontwikkeld. Aan leerlingen in het (speciaal) basis- en voortgezet (speciaal) onderwijs wordt theoretische en praktische verkeerseducatie aangeboden. Fietsvaardigheden, fietsveiligheid, schoolthuisroutes en een veilige schoolomgeving zijn belangrijke thema’s van de Verkeersactieve school. In schooljaar 2021-2022 is deze aanpak gestart en in het tweede uitvoeringsjaar neemt bijna 90% van alle Limburgse scholen in het basis- en voortgezet onderwijs deel. 

Fiets Peloton Module

Steden en dorpen willen het gebruik van de fiets aanmoedigen door fietsers minder te laten stoppen bij verkeerslichten, maar hoe doe je dat zonder de overige weggebruikers langer te laten wachten? DTV Consultants en ViNotion voeren in opdracht van mobiliteitsprogramma SmartwayZ.NL een proefproject uit waarbij groepen fietsers voorrang krijgen bij verkeerslichten. De technologie van de Fiets Peloton Module detecteert op basis van de snelheid groepen fietsers en past de groentijd van het verkeerslicht daarop aan.

Doorfietsroute Arnhem - Velp

De realisatie van een nieuwe snelle fietsverbinding tussen Arnhem-Centrum en Velp was al jaren gewenst. Een plan dat niet ‘vanzelf' tot stand is gekomen, maar dat na jaren doorzetten, vooruit ploegen, aftikken en samenwerken stukje bij beetje gerealiseerd is en dat dus dit jaar, in 2023, compleet beschikbaar komt voor de fietser. Een proces dat aanvankelijk vloeiend verliep, maar onder meer een positieve Raad van State uitspraak nodig had waarin onomwonden stond dat het ‘(snel)fietspad kan worden gerealiseerd’. Waarin noodzakelijke gronden na lang touwtrekken zijn verworven door het plan te verbeteren, maar ook het vooruitzicht van onteigening te schetsen. Waar rapporten over geschreven zijn, maar het uiteindelijk vooral over ‘aanpakken’ ging. 

Kortom, een plan dat als inspiratie kan dienen voor ambitieuze fietsplannen in den lande die misschien ook moeizaam tot stand komen: het kan gewoon, door volhouden -zaak van lange adem- , door creatief te zijn, door samenwerking en bestuurlijk steun.
Mocht dit initiatief winnen dan wordt het prijzengeld ingezet voor #BikesForUkraine. Een initiatief om mensen in Oekraïne, een fiets te geven en daarmee mobiel te maken. 

Kies de winnaar op het Nationaal Fietscongres

Op het Nationaal Fietscongres, 22 juni in de gemeente Rheden, wordt door de aanwezige bezoekers op hun favoriet gestemd. Aan het einde van de dag wordt de winnaar bekendgemaakt. De nummer één ontvangt een geldprijs van €5.000,- de nummers 2 en 3 gaan met een bedrag van €2.500,- naar huis. 

Meer informatie over het Nationaal Fietscongres vind je op Nationaalfietscongres.nl. Voor informatie over de Tour de Force ga je naar Fietsberaad.nl

fietsers rotterdam brug

foto: Shutterstock