Droge voeten door waterberging parkeergarage

maandag 25 maart 2013
timer 2 min
Rotterdammers in het centrum houden voortaan de voeten droog dankzij de bouw van een waterberging boven de ondergrondse parkeergarage op het Kruisplein.

Droge voeten door waterberging parkeergarage

Capaciteit van 2400m³


Sinds mei 2009 werkt de gemeente Rotterdam op het Kruisplein aan de bouw van een ondergrondse parkeergarage. Onlangs is het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard van start gegaan met de bouw van een waterberging met een capaciteit van 2400m³. Bij intensieve neerslag dient deze als overloop voor de nabijgelegen Westersingel.

Droge voeten dankzij ondergrondse waterberging


In de huidige situatie kan het watersysteem in het centrum bij hevige regenbuien de grote hoeveelheid regenwater niet verwerken, waardoor het waterpeil in de Westersingel zodanig stijgt dat er wateroverlast in de omgeving ontstaat. In de toekomst stroomt dit water naar de waterberging boven het dak van de parkeergarage en de ondergrondse rotonde. Als het waterniveau weer daalt, stroomt het grootste deel van het water vanzelf terug naar de Westersingel en het laatste deel wordt onder vrij verval afgelaten op het rioolstelsel.

Bouwconstructie waterberging


Voor de waterberging wordt het “watershellsysteem” gebruikt. Dit is een veelvuldig toegepast systeem voor het aanbrengen van waterbergingen onder wegen en pleinen. Constructief gezien heeft de waterberging geen invloed op de parkeergarage.

Waterplan Centrum


De waterberging is een van de maatregelen uit het Waterplan Centrum, vastgesteld in 2006 door de Gemeente Rotterdam en het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK). Opdrachtnemer is het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam. De waterberging is zodanig ontworpen dat het beheer en noodzakelijke onderhoud minimaal zijn.

Looproute in rood natuursteen


Boven de waterberging wordt de openbare ruimte inrichting van het Kruisplein nieuw ingericht: een looproute in rood natuursteen die de verbinding vormt tussen het nieuwe station Rotterdam CS en de binnenstad van Rotterdam. Daarnaast komt er ruimte vrij om bomen te planten.