Dure lessen uit bouw Damsterdiep Groningen

vrijdag 24 mei 2013
timer 2 min
Het college van B&W wil leren van de lessen van de bouw van de parkeergarage Damsterdiep. Het project is geëvalueerd door Reinder Hoek, gemeentesecretaris van de gemeente Leeuwarden. “Zijn rapport bevat een aantal stevig conclusies”, zegt wethouder Joost van Keulen.

Dure lessen uit bouw Damsterdiep Groningen

Het college van B&W ziet het rapport als handleiding voor de gemeentelijke rol als opdrachtgever van grote projecten. Verzakkingen bij de bouw van de parkeergarage Damsterdiep leidden tot een conflict tussen de gemeente en de bouwer. De bouw stond een tijd stil waardoor de garage later klaar was. Het conflict heeft de gemeente miljoenen euro’s gekost.

Scherp


Twee belangrijke conclusies uit Hoeks onderzoek: de verantwoordelijkheden waren te laag in de gemeentelijke organisatie belegd. En bij belangrijke keuzes in het proces hadden meer expliciet de afwegingen moeten worden gemaakt. Het college noemt het rapport ‘scherp’ en ‘nadrukkelijk bedoeld om te leren’.

 

Aanbestedingsvorm


“Het college neemt het rapport zeer ter harte”, zegt wethouder Van Keulen. “De geleerde lessen uit het rapport gaan we gebruiken bij huidige en toekomstige projecten.” Het rapport gaat vooral over de aanbestedingsvorm, de omgang met conflicten en de inrichting van de projectorganisatie en de communicatiestructuur.

 

 Download hier het rapport.

Gerelateerde artikelen: 

Groningen betaalt 4,7 miljoen schadevergoeding aan Strukton