Eerste uur parkeren in Enschedese garages gratis

maandag 28 november 2022

Waar veel gemeenten juist initiatieven ontplooien om autogebruik in de binnenstad te ontmoedigen, kiest de gemeente Enschede ervoor om parkeren in de parkeergarages in de binnenstad vanaf 1 januari het eerste uur gratis te maken.

Vanaf 1 januari 2023 hoeven bezoekers in Enschede in de gemeentelijke parkeergarages het eerste uur niet te betalen. De proef duurt een jaar, en moet inwoners van Enschede stimuleren om lokaal inkopen te doen.

De proef met één uur gratis parkeren in de gemeentelijke parkeergarages in Enschede gaat door. Vanaf 1 januari 2023 hoeven bezoekers die met de auto naar de binnenstad komen niet te betalen als zij binnen 60 minuten weer naar buiten rijden. Met de maatregel wil het college de prikkel voor Enschedeërs om snelle inkopen lokaal te doen, stimuleren.

Het 'gratis parkeeruurtje' stond in het verkiezingsprogramma van de PVV en werd vooral door andere rechtse partijen omarmd. De linkerflank van het college vindt dat hiermee autogebruik in de drukke binnenstad onnodig wordt gestimuleerd en betwijfelt of het daadwerkelijk meer bezoekers en lokale aankopen trekt.

De proeft betreft de Van Heekgarage, Stationsgarage, Irenepromenade, Mooienhofgarage en Hermandadgarage. Na het eerste uur gratis parkeren gaat het volledige tarief in. Dat is, vanaf 1 januari, €3,20 per uur, met een maximum van €16,- per dag. Ook geld de actie alleen op doordeweekse dagen, dus op zaterdag en zondag is ook het eerste uur betaald parkeren. 

De gemeente Enschede verwacht door de proef €430.000,- mis te lopen.