Schoolzone-balans: fietsen en wandelen, leuker en veiliger

donderdag 30 mei 2024

Foto: Shutterstock

In Nederland zijn we gek op fietsen. Van huis naar werk of school, naar de sportvereniging en familie: de fiets is ons favoriete vervoersmiddel. En dat geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor onze kinderen. Als enthousiaste voorstanders van duurzame toekomstbestendige mobiliteit is het bij Keypoint Consultancy onze gedeelde passie om schoolgaande kinderen en hun begeleiders veilig en met plezier naar school te laten fietsen.

We zijn in Nederland al een heel eind op weg. Maar ondanks alle goede maatregelen, zoals schoolzones, veilige routes en andere maatregelen, blijft veilig fietsen een uitdaging en is er ruimte voor verbetering. Er zijn veel aspecten die bijdragen aan veiligheid rondom scholen. Een veilige schoolomgeving, inclusief een fietsenstalling met voldoende ruimte, nodigt uit tot fietsen. Maar wat maakt een schoolomgeving (on)veilig? Waar moet je beginnen met het veiliger maken van een schoolzone? En hoe kunnen ouders gestimuleerd worden hun kinderen wandelend of met de fiets te brengen? 

Veilige schoolomgevingen

Keypoint Consultancy is verheugd om zijn inzet voor veilige schoolomgevingen te delen en u kennis te laten maken met de Schoolzone-balans. Dit innovatieve instrument biedt een gestructureerde aanpak om schoolzones op een snelle manier te evalueren en te verbeteren, zodat kinderen met een gerust hart naar school kunnen fietsen.

De Schoolzone-balans is ontworpen als een veelzijdig instrument dat meerdere aspecten van de schoolomgeving omvat. Er wordt niet alleen gekeken naar de fysieke infrastructuur, maar ook naar gedragsfactoren, stimuleringsmaatregelen en digitale zichtbaarheid. Deze vier aspecten vormen de hoekstenen van de evaluatie en bieden een holistisch beeld van de verkeerssituatie rondom scholen.

Door lokale expertise, openbare data en samenwerking met scholen te combineren, biedt de Schoolzone-balans een snelle en eenvoudige methode om de verkeersveiligheid van schoolzones te beoordelen. Het invullen ervan vereist geen uitgebreide analyse, maar kan worden uitgevoerd op basis van lokale kennis, beschikbare data en overleg met de school. Het resultaat is een visueel overzicht van sterke punten en verbeterpunten, waardoor direct duidelijk wordt waar de aandacht naar uit moet gaan.

Verbeteringen

Maar het gaat verder dan alleen het identificeren van problemen. De Schoolzone-balans biedt ook concrete handvatten voor actie. Door de prioriteit van de aanpak van schoolzones te bepalen en te kijken welke maatregelen het meest effectief zijn, kunnen snel en kostenefficiënt verbeteringen worden doorgevoerd. Of het nu gaat om kleine aanpassingen aan de openbare ruimte, het opzetten van educatieve programma's of het implementeren van digitale verkeersmanagementoplossingen, de Schoolzone-balans biedt een helder overzicht voor een veiligere schoolomgeving.

Meer weten over hoe de Schoolzone-balans kan worden toegepast in uw gemeente? Kom naar de sessie van Keypoint Consultancy op het Nationaal Fietscongres en laten we samen bouwen aan veiligere schoolomgevingen en een fietsvriendelijke toekomst voor onze kinderen.