Franse burgers ontvangen 50 euro voor fietsreparaties

maandag 11 mei 2020
timer 5 min

Nu in Frankrijk de coronamaatregelen ook stapsgewijs versoepeld worden, stimuleert de Franse overheid burgers om op de fiets te stappen. Daarom ontvangt elke Franse burger 50 euro om zijn of haar fiets te kunnen repareren.

Door Manon van Ketwich

Nu ook Frankrijk langzaam maar zeker uit de lockdown komt, wil de overheid voorkomen dat de wegen volstromen met auto's of de druk op het openbaar vervoer te groot wordt. Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan worden de Fransen dan ook gestimuleerd de fiets te pakken. Veel Fransen hebben weliswaar een fiets, maar niet altijd in goede staat. De overheid geeft daarom aan iedereen die zijn of haar fiets moet laten repareren een bedrag van 50 euro. De maatregel maakt deel uit van het project Coup de Pouce Vélo, wat zo veel betekent als 'een duwtje in de de rug van de fiets'. 

Het ministerie van la Transition Ecologique et Solidaire trekt 20 miljoen euro uit voor Coup de Pouce Vélo, dat op 11 mei ingaat. De 50 euro kan gebruikt worden voor nieuwe banden, een nieuwe ketting of een nieuwe derailleur, zo meldt het ministerie. De fiets kan geperareerd worden bij geselecteerde fietsenmakers.

Gratis fietsles

Naast een bijdrage in de kosten voor het repareren van fietsen worden nog meer maatregelen getroffen om het gebruik van de fiets te stimuleren. Zo neemt de overheid 60 procent van de kosten voor het plaatsen van fietsenstallingen voor zijn rekening. Daarnaast kunnen de Fransen één of twee uur gratis fietsles krijgen. 

Tot slot wordt een soort stimuleringsfonds voor duurzame mobiliteit versneld beschikbaar gemaakt. Hiermee krijgen forenzen tot maximaal 400 euro per jaar extra als ze op de fiets gaan of carpoolen.

 

Lees meer (Franstalig)

Foto: Shutterstock