Geen parkeerkaartjes meer in Amsterdam

dinsdag 19 maart 2013
timer 2 min
Vanaf de zomer stapt de hoofdstad volledig over op digitaal parkeren. Dit bespaart jaarlijks 20 miljoen euro.

Geen parkeerkaartjes meer in Amsterdam

In heel Amsterdam is vanaf 1 juli geen ouderwetse parkeerautomaat met draaiknop meer te vinden. Parkeerbeheerder Cition is begonnen met het verwijderen van 1500 van de 3700 parkeerkaartjesautomaten in de hoofdstad. Vanaf deze zomer kan er in de straat alleen nog op kenteken betaald worden via pin, chip of creditcard.

Minder automaten op straat


Een derde van de automaten verdwijnt uit het straatbeeld. Deze verwijderingsoperatie duurt tot juli dit jaar. Parkeerders worden gestimuleerd om te parkeren via de mobiele telefoon. Dit kan al overal. Minder automaten, betekent niet automatisch verder lopen, zegt Cition. “Mensen hoeven nu niet meer terug naar de auto te lopen om het parkeerkaartje achter de voorruit te leggen”, zegt een woordvoerder. “En op de plekken waar voorheen een automaat stond of waar de automaat niet in het zicht staat, plaatsen we borden die verwijzen naar de dichtstbijzijnde automaat.”

Bon per post


De maximale loopafstand naar een automaat wordt 150 meter. Cition controleert onder meer door met een scanauto langs de parkeerplaatsen te rijden of er betaald is. Een bon gaat op termijn dan ook niet langer achter de ruitenwisser, maar wordt per post verstuurd. Op dit moment kan bij 65 procent van de automaten in de hoofdstad met de invoering van het kenteken geparkeerd worden.

Met de overstap naar volledig digitaal parkeren bespaart de gemeente vanaf 2015 jaarlijks ruim 20 miljoen euro.