Gemeente Amstelveen digitaliseert vergunningen

dinsdag 2 april 2013
timer 3 min
Volgens minister Plasterk gaat het aanvragen van parkeervergunningen maar bij 10 gemeenten in Nederland zoals het zou moeten, namelijk digitaal. Gemeente Amstelveen moderniseerde en digitaliseerde onlangs haar gehele parkeerbeleid.  

Gemeente Amstelveen digitaliseert vergunningen

De gemeente Amstelveen heeft nu één systeem voor registratie, uitgifte en beheer van alle voorkomende parkeervergunningen en ontheffingen. De software van CityPermit geeft een volledig overzicht van de status van aanvragen en vergunningen, klant- en betalingsgegevens en contactmomenten. Met de implementatie vereenvoudigt gemeente Amstelveen het proces van vergunningverlening en de daarbij behorende administratie sterk. Burgers en bedrijven kunnen via het digitale loket van de gemeente online vergunningen aanvragen, wijzigen en activeren.

Moeiteloos registeren en beheren, zorgeloos parkeren


“Gemeente Amstelveen heeft zich tot doel gesteld om het parkeerbeleid - en de handhaving daarop - slimmer, moderner en efficiënter te laten verlopen. Door gebruikers zelfstandig vanuit huis of bedrijf  vergunningen aan te laten vragen en beheren, willen we ook onze dienstverlening richting burgers en bedrijven verbeteren.”, aldus Anne Kaiser, beleidsmedewerker bij Gemeente Amstelveen. “Je hoeft nu niet meer naar het stadhuis te komen voor een vergunningaanvraag of verlenging.”  

Vanaf juli 2013 kunnen bewoners ook gebruik maken van een bezoekersApp op de smartphone. Met de door Sigmax ontwikkelde applicatie kan bezoek op kenteken aan- en afgemeld worden en direct saldo van parkeertijd bijgeboekt worden. Dankzij een directe koppeling tussen de parkeerautomaten en CityPermit kunnen bezoekers ook op een parkeerautomaat aangemeld worden binnen het vergunningensysteem.

Gerichte, efficiënte controle


Met het invoeren van digitaal vergunning parkeren op basis van kentekenregistratie, liggen er geen papieren vergunningen meer onder voorruit van de auto. Handhavers in Amstelveen controleren met behulp van CityControl, het mobiele handhavingspakket waarmee zij op een handcomputer zien dat er voor de auto een vergunning is afgegeven.
Mike Schenk, Adviseur/Projectleider implementatie ‘modernisering parkeren’ gemeente Amstelveen licht toe: “Nu dat we volledig overgaan op digitale parkeerrechten, worden alle parkeerrechten geregistreerd en controleren onze handhavers elk voertuig/kenteken. Dankzij een directe registratie in ons vergunningensysteem en een koppeling met de handhavingsapplicatie, hoeven we niet meer voor iedere registratie en bevraging te betalen. De verwachting is dat dit de gemeente tussen de 80.000 en 100.000 euro per jaar bespaart.”


Klaar voor de komst van de scanauto


In de nabije toekomst wil gemeente Amstelveen ook gaan handhaven met de scanauto waarbij een auto al rijdend de kentekens van geparkeerde auto’s scant.