Gemeente Helmond zet in op ondergronds parkeren

maandag 7 juni 2021

De gemeente Helmond wil de binnenstad autoluw maken. Daarvoor worden diverse bovengrondse parkeerplaatsen geschrapt. De gemeente zet in op ondergronds parkeren en deelvervoer.

Helmond wil het centrum revitaliseren. Daarbij moet nieuwe woningbouw gecombineerd worden met een prettig stadsgezicht. Geparkeerde auto's horen dan niet in het straatbeeld. Huidige parkeerplaatsen krijgen een andere bestemming, welke is nog niet bekend. De gemeente ziet ook graag dubbelgebruik van bedrijfsparkeerterreinen op drukke winkeldagen zoals zaterdag en zondag, om zo voldoende parkeergelegenheid te kunnen bieden aan bezoekers. 

Parkeernorm omlaag

Ook de parkeernorm voor nieuwbouw en herontwikkeling moet omlaag. De gemeente denkt dat zo woningbouw aantrekkelijker wordt, omdat projectontwikkelaars dan minder hoeven te investeren in parkeergelegenheid. Helmond denkt aan innovatieve oplossingen zoals mini-hubs voor deelvoertuigen. 

Uitbreidingsplannen

Het aantal inwoners van de binnenstad in Helmond neemt toe. Om die groei op tevangen is het mogelijk nieuwe faciliteiten te realiseren en bestaande uit te breiden, zoals een extra laag op de parkeergarage Doorneind. Parkeren in de binnenstad blijft mogelijk. 

 

-