Gratis parkeren: meer auto's, niet meer klandizie

woensdag 23 december 2015
timer 2 min
Is gratis parkeren wel of niet de oplossing om meer bezoek naar de winkels in de binnenstad te krijgen? Voor- en tegenstanders worden het er niet over eens. In Kampen leidden haperende parkeerautomaten tot een noodgedwongen praktijkproef. De uitkomst? Tijdens het gratis parkeren kwamen er meer auto's, maar niet meer klandizie.

Kampen kent sinds 2001 een officieel parkeerbeleid, vertelt beleidsadviseur verkeer en vervoer Jelte Sijtsma van de gemeente. “Daarvoor hadden we alleen een paar parkeermeters en dat was het, er was toen ook geen apart verkeers- laat staan parkeerbeleid.” In 2001 veranderde dit. Verkeer en parkeren kreeg ambtelijk een aparte plek en in Kampen werd een mengfunctie van betaald parkeren en vergunninghouders ingevoerd. “Dat was een reactie omdat ondernemers en 
bewoners last ondervonden van lang parkeren door mensen die in de stad werkten. Enerzijds ambtenaren – de gemeente zat destijds met vijf panden in de binnenstad – anderzijds personeel van de ondernemers.” In het parkeerbeleid werd een uurtarief van 1 euro vastgesteld, een bedrag dat inmiddels is opgelopen tot 1,45 euro. Desalniettemin blijven de inkomsten de laatste jaren steeds achter bij de verwachtingen uit de begroting, aldus Sijtsma.

 

Verder lezen?

Download dan hieronder gratis het volledige artikel in PDF, zoals verschenen in de december-editie van Parkeer24. Als u lid bent, kunt u het volledige magazine lezen in de online bibliotheek. Wilt u deze editie ook lezen, maar bent u geen lid? Klik dan hier om lid te worden.

Een van de drie gratis buitengebieden: Berghuisplein.