Groene gevel echt groen

dinsdag 9 oktober 2012
timer 1 min
  De groene gevel van parkeergarage Greenpark in Rotterdam heeft te lijden gehad onder de weersomstandigheden van begin dit jaar. Circa 25% van de in 2010 aangebrachte begroeiing was afgestorven. In juni is dit probleem opgelost door nieuwe aanplant. De gevel is weer groen.

Groene gevel echt groen

Parkeergarage Greenpark (voorheen Westblaak) kreeg in 2010 de grootste groene gevel van Europa. Langs de verschillende zijkanten en op de bovenste parkeerlaag werd in totaal 5000m2 groene gevel aangelegd. Alle buitenmuren van de parkeerkolos zijn middels het architectonisch groensysteem Greenface voorzien van wintergroene klimplanten (Hedera).

Landelijk veel vorstschade


Maar de plotseling intredende - heftige - vorst begin dit jaar welke volgde op een relatief milde winterperiode en heeft landelijk veel schade toegebracht aan onder meer winterharde aanplant. Ook de Hedera op de groene gevel was hier tegen niet bestand, 25% was afgestorven.

Zeker geen flop

“We hebben gekozen voor nieuwe planten, om zo het groene beeld snel te herstellen”, vertelt Ronald Bouwens, CEO van West-Star Management bv, eigenaar van het project. “Het project is zeker niet geflopt, in tegendeel!”