Hoe Deventer samen met Royal HaskoningDHV fietsmobiliteit optimaliseert

maandag 14 juni 2021

Gemeente Deventer en Royal HaskoningDHV presenteren tijdens een sessie op het Nationaal Fietscongres op donderdag 17 juni 2021 hoe de verkeersregelinstallaties in Deventer geoptimaliseerd zijn voor efficiëntere fietsdoorstroming. Door gebruik te maken van vernieuwende technologie kan dit zelfs zónder negatieve gevolgen voor de andere verkeersdeelnemers.  

Tijdens de sessie zal Leon van Nie van de gemeente Deventer het mobiliteitsbeleid toelichten hoe zijn stad het fietsverkeer optimaliseert met behulp van verkeersmanagement, slimme verkeerslichten en nieuwe databronnen. Deventer wil de mobiliteit verbeteren en het fietsverkeer is daarbij steeds belangrijker. Om dit te realiseren gebruikt Deventer de slimme en vernieuwende verkeerslichten software Flowtack van Royal HaskoningDHV. Leon vertelt enthousiast. “Het mooie van Flowtack is dat het heel makkelijk wordt om op basis van beleid groen te verdelen over alle verkeersdeelnemers.” Met behulp van slimme algoritmes en nieuwe databronnen kan Flowtack continu vraag en aanbod in realtime op elkaar afstemmen. Volgens Bob Randsdorp van Royal HaskoningDHV is dit een nieuwe benadering van mobiliteit en verkeersmanagement. “Er worden vooraf geen patronen ingesteld op basis van gedateerde informatie. Met deze nieuwe benaderingswijze kun je veel meer winst behalen in vergelijking met verouderde verkeerslichten software.” Tijdens de sessie op het Nationaal Fietscongres vertelt Bob Randsdorp van Royal Haskoning graag meer.

Door gebruik te maken van Flowtack wist gemeente Deventer een aantal doelstellingen te behalen, waaronder meer prioriteit voor schone mobiliteit in de stad. “En met 27 procent minder wachttijd voor fietsers is deze doelstelling behaald”, vertelt Bob Randsdorp. “En hoewel de doelstelling voor het autoverkeer was dat de wachttijd niet mocht toenemen, is ook die wachttijd met 18 procent afgenomen. Flowtack maakt het verkeer efficiënter, je staat niet meer voor je gevoel zinloos voor een verkeerslicht te wachten, het verkeer is altijd in beweging.”

Nationaal Fietscongres

Het Nationaal Fietscongres is op donderdag 17 juni, online. 
Kom je ook?