In Rotterdam maken ze ruimte

maandag 7 februari 2022

Veel gemeenten hebben te maken met een toenemende druk op de stedelijke leefomgeving. De vraag naar ruimte is enorm en de beschikbaarheid van ruimte is in veel gevallen beperkt. De gemeente Rotterdam heeft in samenwerking met Studio Klinkenberg een creatieve oplossing gevonden om van bestaande parkeervakken ‘extra’ openbare ruimte te maken.

Een modulair systeem van stalen frames en hijspunten maakt het mogelijk om een parkeerplaats in een handomdraai om te toveren tot ontmoetingsplaat, speelplaats of plantenbak. De mogelijkheden van de zogeheten Rotterdamse Ruimte Makers zijn enorm.

Co-creatie in Carnisse

Tijdens een eerste pilot in de Rotterdamse wijk Carnisse zijn op vijf locaties Rotterdamse Ruimtemakers geplaatst. In het voortraject heeft Danielle van der Heuvel, stadmarinier van de wijk Carnisse enkele buurtbewoners benaderd om een Ruimtemaker te adopteren. De invulling van de Ruimtemakers wordt door de straatbewoners zelf bepaald. In de ene straat is er behoefte aan groenvoorzieningen en in een andere straat fungeert de Ruimtemaker als ontmoetingsplaats. Aan de hand van gesprekken met de adoptanten is de invulling van de Ruimtemakers in Carnisse bepaald. Door in te zetten op deze co-creatie ontstaat draagvlak onder bewoners.

Ruimte voor verbinding

Lysander Klinkenberg, architect van studio Klinkenberg, laat weten dat de pilot in Carnisse erg positief is ontvangen. “Veel buurtbewoners kwamen kijken toen de Ruimtemakers onder toeziend oog van burgemeester Aboutaleb werden geplaatst, de toeschouwers reageerden erg enthousiast.” De Ruimtemakers creëren niet alleen extra openbare ruimte, de Ruimtemakers zorgen ook voor sociale cohesie. Volgens Klinkenberg werken straatbewoners actief samen bij het vormgeven van de beplanting en worden er koffie- en theemomenten georganiseerd.

Klinkenberg geeft aan dat de adoptanten tot nu toe weinig negatieve reacties hebben ervaren. “De Ruimtemakers kunnen even eenvoudig geplaatst als verwijderd worden, dus als het niet werkt halen we de Ruimtemakers weer op.” In Carnisse staan alle Ruimtemakers nog op hun plaats.

En nu verder

Na deze succesvolle pilot zijn er plannen om in de wijk Carnisse nog tien extra Ruimtemakers te plaatsen, daarmee komt het totaal op vijftien. Klinkenberg geeft aan dat ook in andere Rotterdamse wijken wordt gekeken of er animo bestaat voor de Ruimtemakers. “In veel Rotterdamse wijken is te weinig ruimte voor vergroening en ontmoeting.”  Wellicht waait het project ook over op andere steden, de druk op de stedelijke leefomgeving speelt niet alleen in Rotterdam.

Klik hier voor meer informatie over de Rotterdamse Ruimte Makers.

Fotobron: Studio Klinkenberg