Joep Tiernego wint Tour de Force Innovatieprijs

vrijdag 21 juni 2019
timer 3 min
Tijdens het Nationaal Fietscongres werd de winnaar van de Tour de Force innovatieprijs bekendgemaakt. Joep Tiernego van de HAN Sport en Bewegen ging met de eer aan de haal.
De feestelijke bekendmaking van de winnaar vond plaats tijdens het goed bezochte Nationaal Fietscongres in Expo Houten op 20 juni 2019. De genomineerden waren Joep Tiernego (HAN Sport en Bewegen), Sandra van Baars (Veilig Verkeer Nederland voor de app 'Uit de Hoek') en Jimmy Smulder van IP Parking voor de Bike Rental Service. De genomineerden pitchen alledrie hun idee tijdens het congres. Het publiek had de bepalende stam om de winnaar aan te wijzen.
 

Jury

De jury bestond dit jaar uit Henk Brink (gedeputeerde Drenthe, voorzitter Tourleiding), Jan-Bert Dijkstra (directeur Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, lid Tourleiding), Jos Sluijsmans (Fietsdiensten, Internationaal CargoBike Festival) en Erik Tetteroo (APPM, programmamanager Tour de Force).
Met de uitreiking van de prijs beoogt Tour de Force de kennisdeling rond het fietsen te bevorderen. De innovatieprijs moet daar aan bijdragen door uitvoerbare innovatie op fietsgebied in de spotlights te zetten. De winnaar ontvangt € 10.000 om te besteden op een manier die de innovatie een stap verder brengt in de praktijk.
 

Eerdere winnaars

In 2017 had de gemeente Amsterdam de primeur met de inmiddels befaamde ‘frietzak en banaan’. Afgelopen jaar was de prijs voor de fietsvlonders van de gemeente Rotterdam, die inmiddels in meerdere steden navolging hebben gekregen.

De Winnaar

Joep Tiernego, HAN Sport en Bewegen, ging met de eer aan de haal. Zijn idee is gericht op het overhalen van kinderen om van de fiets te houden; "Laat veiligheid los om aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen"
Hoewel de fietsveiligheid iets is waar wij als volwassenen ons druk om moeten maken, mag dit geen probleem zijn waar wij kinderen mee opzadelen. Kinderen moeten de fietslessen leuk vinden en succeservaring opdoen. Als volwassenen moeten wij de lessen zo ontwikkelen dat zij deze vaardigheden onbewust eigen maken. Als wij dit goed doen creëren we fietsfans die niet alleen beter fietsen, maar ook meer kinderen die (blijven) fietsen en hun ouders proberen over te halen met de fiets te gaan in plaats van de auto.
Zeker in een wijk als Malburgen (Arnhem) waar wij hiermee beginnen is het imago van de fiets een ding. 40% is van niet-westerse migratie achtergrond. De auto is een statussymbool en de fiets niet. Niet alle ouders kunnen fietsen en leren het hierdoor hun kinderen ook niet. Dit versterk het problematische haal- en brenggedrag. Om dit voor elkaar te krijgen laten we onze zorgen eerst los en creëren we een programma wat kinderen fietsfan maakt.

Lees verder

Focus op fietsers

1 jul om 12:38 uur
“We meten niet alleen wáár er veel fietsers zijn, maar ook hoe lang hun reistijd is van A naar B en kunnen zo…
Lees verder »

ITS en Fiets: Corona-proof fietsen

1 jul om 12:30 uur
Door de Corona-crisis hebben we overal in Nederland te maken met de 1,5-meter samenleving. Nu per 1 juni steeds…
Lees verder »

Veilig voor fietsers en voetgangers

29 jun om 16:07 uur
Traffic-Care is vooral bekend van de Zebra-Safe fiets-/voetgangers-oversteekplaatsen. Er worden verschillende…
Lees verder »

"Voor elke geïnvesteerde euro komt echt 2,5 euro terug”

29 jun om 15:19 uur
Ploegleider Anita Stienstra en procesmanager Birgit Cannegieter over hun thema ‘Hoogwaardig Fietsnetwerk’. Wat…
Lees verder »

Tour de Force actueel: “Aandacht voor bestuurlijke versnippering”

29 jun om 15:00 uur
De corona-maatregelen hebben ook impact op activiteiten van de Tour de Force. Het uitvoeringsprogramma 2020-2021…
Lees verder »

Heeft fietsbewegwijzering nog wel toekomst?

9 jun om 09:45 uur
  Hoe ziet de toekomst van fietsbewegwijzering in Nederland eruit? Piet Stolk en Willembart Savelkoel van de…
Lees verder »

Fiets krijgt ruim baan in 1,5 metersamenleving

4 jun om 09:27 uur
De wereld maakt zich op voor de 1,5 metersamenleving. Dat brengt een hoop veranderingen met zich mee. Een daarvan…
Lees verder »

Fietspaden Oosthoutlaan in Teylingen opgeknapt

25 mei om 10:28 uur
De fietspaden op de Oosthoutlaan in Teylingen (Zuid-Holland) hebben een opknapbeurt gekregen. Het gaat om twee…
Lees verder »