Laat u goed informeren

donderdag 16 februari 2012
timer 3 min
Ter aanvulling op de gepubliceerde artikelen in het magazine PARKEER24 (nummer 1-2012), een aantal sprekende voorbeelden van 'verkeerd' gekozen parkeervloerafwerkingen. Dit om de noodzaak tot het komen tot normering te onderstrepen.

Veiligheid 

Een anti-slip vloer in een parkeergarage draagt bij aan de veiligheid. De vloer is stroever, glijpartijen worden vermeden.  Een nadeel van de anti-slip vloer is dat deze vloer lastiger is schoon te maken dan een gladde vloer. Het vuil kan zich gemakkelijker aan de korrelige vloer hechten. Daarnaast is een anti-slip vloer veelal duurder dan een gladde vloer.  Aan de hand van de normering zou u kunnen beoordelen of voor uw garage een gladde vloer volstaat of dat een anti-slip noodzakelijk is. 


Stroefheidsfactor 

Een hellingbaan moet stroever zijn dan de vloer waarop geparkeerd wordt. De auto die omlaag of naar boven rijdt heeft tenslotte goede grip nodig.  Nu komt het voor dat opdrachtgevers veiligheid zo hoog in het vaandel hebben staan dat men kiest voor de meest stroeve vloer, ook op het vlakke parkeergedeelte. Een goede gedachte maar een foute keuze.  Als op het gehele vloerveld de stroefheidsfactor van de hellingbaan wordt toegepast mag u de pleisters alvast klaar leggen. De vloer is dan zó ruw dat deze niet meer veilig is voor mensen die over de vloer lopen; als men valt zullen knieën en handen ontvelt zijn.  Als de keuze voor een systeem tot stand komt via de beslisboom die bij normering hoort, worden deze situaties voorkomen.

Waterdichting
Niet iedere parkeervloer is geschikt voor een eenvoudige  tweelaags coating. Deze is uiteraard goedkoper dan een kunststof systeem maar biedt dan ook een andere kwaliteit. Als u een parkeerlaag wilt beschermen tegen doorlekken van olie, water en zouten is een eenvoudige coating niet de juiste keus. Een coating slijt snel en is niet scheurbestendig; lekkage komt veelvuldig voor. De gevolgen van lekkage zijn onder meer dat het  beton vervuild raakt en dat de bouwkundige constructie aangetast kan worden. Toch wordt regelmatig gekozen voor de tweelaagse coating terwijl een kunststof vloer geschikter zou zijn. Onderhoud zal zich in dat geval eerder aandienen dan gepland. 


Advies 

Dit is slechts een greep uit de vele voorbeelden die de redactie van PARKEER24 aangedragen heeft gekregen van leveranciers, beheerders en schoonmaakbedrijven.  Slotsom is dat het verstandig is u goed te laten informeren zodat u weet welk type vloer het meest geschikt is voor uw parkeergarage.