Ledtips van Rein Mebius

woensdag 6 juni 2012
timer 2 min
Led is een jonge technologie. Dus ontbreekt bij veel mensen nog de kennis en ervaring om goed en effectief een inkooptraject aan te sturen. Tips van ervaringsdeskundige Rein Mebius, beleidsmedewerker Parkeerbedrijf gemeente Groningen, helpen u op weg.  

Ledtips van Rein Mebius

1.    Win altijd bij meerdere aanbieders informatie in en informeer bijvoorbeeld naar de Documented Lifetime Analyses die goede leveranciers je kunnen geven.
2.    Raadpleeg collega’s via LinkedIn of een platform als de Vexpan. In Friesland, Groningen en Drenthe is bijvoorbeeld een noordelijk overleg waar dit soort kennis wordt gedeeld.
3.    Informeer niet alleen naar de succesverhalen, maar ook naar het leergeld dat men heeft betaald.
4.    Vraag hoeveel garantie een leverancier geeft op een led-applicatie. Als de leverancier dat niet kan beantwoorden of niet durft vast te leggen voor vijf jaar is het al een discutabel punt.
5.    En hoeveel lumenterugval heb je? Je hebt allerlei criteria om te kunnen meten, maar als je niet weet waar op te letten dan wordt het een heel moeilijk verhaal. Dat soort basisgegevens is bijna niet bekend.
6.    Selecteer de juiste partners (bijvoorbeeld de leverancier van led of de lichtontwerper)? Om met name het kaf van het koren te scheiden. Hoeveel vlees heeft de leverancier op de botten?
7.    Veel (grotere) gemeenten hebben veel deskundigheid in huis, laat intern voorstellen toetsen.
8.    Ga uit van je eigen parameters. Maak je eigen sommetjes: wat stop je erin qua uitgangspunten rond de ontwikkeling van stroomkosten, openstellingstijden, etc.
9.    Duurzaamheid mag ook iets kosten.