Maatwerk Zwolle voor fietsparkeren

donderdag 12 juli 2012
timer 3 min
Zwolle, fietsstad bij uitstek, maakt de komende periode nog meer werk van het verbeteren van de fietsvoorzieningen in de stad. De gastvrije Overijsselse hoofdstad zorgt voor voldoende vaste en flexibel inzetbare fietsklemmen en zorgt voor bewaking bij de stallingen. Daardoor wordt het voor bezoekers nog aantrekkelijker om met de fiets naar de Zwolse binnenstad te komen.
Maatwerk Zwolle voor fietsparkeren

Omdat Zwolle zorgt voor (ruim) voldoende stallingsruimte voor fietsen, mag straks in een aantal delen van de binnenstad de fiets niet meer zomaar neergezet worden. De gemeente gaat daar ook op toezien: op de Grote Markt, bij de entree van het Maagjesbolwerk en op het Meerminneplein worden straks wilgeparkeerde fietsen verwijderd.


Gastvrij


Zwolle mikt op een vaste stek bij de top van gastvrije Nederlandse binnensteden. Daarbij horen voldoende (fiets)parkeerplaatsen, maar ook een aantrekkelijk straatbeeld zonder wildgeparkeerde fietsen die in de weg staan. Vandaar het besluit van burgemeester en wethouders om op een paar plekken in de binnenstad foutgeparkeerde fietsen te verwijderen.

Maatwerk


Verkeerswethouder Rene de Heer: \"We zijn al langer bezig om onze binnenstad zo optimaal mogelijk in te richten, ook voor fietsers. Met een aantal pilots hebben we de afgelopen periode gekeken hoe we wat betreft fietsparkeren maatwerk kunnen leveren.\"

Uit die pilots is een aantal conclusies te trekken, zegt De Heer: \"Mobiele stallingen hebben in aanvulling op onze vaste rekken zeker een functie. Fietsers zetten hun tweewieler graag in een mobiele stalling, als er geen of weinig plek meer is in de normale stallingen, als er bewaking is en als de mobiele stalling in de buurt van de plek is waar de fietsers moeten zijn in het centrum. Met die ervaring uit de pilots gaan we nu ons fietsparkeerbeleid verder verbeteren.\"

Verbeteringen


Die verbeteringen bestaan uit het beter (laten) benutten van de bestaande stallingen. De afgelopen periode is gebleken dat er in de fietsenstallingen die er al zijn in de binnenstad ook op drukke momenten nog plekken beschikbaar zijn.

In het streven naar maatwerk past ook om op de drukste momenten (extra) bewaakte mobiele stallingen beschikbaar te stellen. Omdat daarmee (ruim) voldoende stallingscapaciteit beschikbaar is, kan ook gehandhaafd worden op fietsen die `in het wild' geparkeerd staan en in de weg staan. Burgemeester en wethouders hebben drie gebieden aangewezen waar wildparkeren wordt aangepakt: op de Grote Markt, bij het Maagjesbolwerk en op het Meerminneplein.

In de gaten


Wethouder Rene de Heer: \"Het komende jaar gebruiken we om te kijken of deze maatwerkaanpak ook echt werkt. Dat doen we onder meer door goed in de gaten te houden of we inderdaad voldoende vaste en mobiele stallingsplekken hebben en of het verwijderen van verkeerd geparkeerde fietsen effect heeft.\" 

Terug naar overzicht nieuws >>>

</