Meer dan 1,1 miljard voor fietsinfrastructuur

donderdag 17 november 2022

Mark Harbers (Minister van Infrastructuur en Waterstaat) en Vivianne Heijnen (Minister van Infrastructuur en Waterstaat) maakten zojuist bekend dat de overheid zo'n 780 miljoen euro investeert voor fietsinfrastructuur door het hele land. Samen met de bijdrages van gemeenten van het hele land zorgt dat voor zo'n 1,1 miljard euro. 

De bijdrage is bedoeld voor onder andere nieuwe fietsenstallingen, extra doorfietsroutes en realisatie van tunnels en bruggen voor fietsers en voetgangers. 

‘Met een investering als deze krijgt de fietser de aandacht die hij verdient'

'De Fietsersbond is dan ook ontzettend blij met dit nieuws’, aldus Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond. ‘Onze inzet voor de Tweede Kamerverkiezingen was 1 miljard voor de fiets. Het is een doorbraak dat we dit binnen een jaar bereikt hebben. Goede infrastructuur is een voorwaarde om meer mensen op de fiets te krijgen én te houden.’

Naast de doorfietsroutes komen er ook nieuwe fietsenstallingen bij ov-knooppunten. Op stations in Utrecht en Goes worden er zo'n 3500 nieuwe plaatsen gerealiseerd. Hierdoor kunnen fietsers sneller en beter overstappen op het ov.

Fietstunnels en bruggen voor fietsers en voetgangers worden gerealiseerd zodat zij bijvoorbeeld onder het spoor door kunnen of de verbinding tussen verschillende woonwijken makkelijker is. Het denken over mobiliteit is veranderd bij overheden, de fiets wordt gezien als gouden combinatie met het ov. Ook de zorgen over het stikstofprobleem worden hierdoor aangepakt, fietsers stoten immers niets uit. De oproep aan het kabinet is dan ook: doorwerken aan de bereikbaarheid van Nederland, zorg dat de uitvoering snel van start kan gaan.