Meldsysteem fietsongevallen door gladheid

vrijdag 1 februari 2013
timer 2 min
De gemeente Zaanstad heeft als eerste gemeente een speciale website in gebruik genomen waar fietsers een melding kunnen maken als ze zijn gevallen als gevolg van gladheid. De website maakt onderdeel uit van een pilotproject van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Fietsberaad.

Meldsysteem fietsongevallen door gladheid

Snel en effectief inspelen op gladheid


De website heeft tot doel het aantal ongevallen door winterse gladheid terug te dringen en fietsers beter te informeren over de omstandigheden op de weg. De afgelopen jaren is de gladheidbestrijding op fietsroutes in veel gemeenten aanzienlijk verbeterd, maar nog steeds leiden winterse omstandigheden tot veel zogenaamde enkelvoudige ongevallen met fietsers. Dergelijke ongevallen zijn vaak maar beperkt terug te vinden in de verkeersongevallenregistratie. Daarnaast is het bij plotseling optredende gladheid vaak lastig om snel en effectief in te spelen op de klachten van fietsers over de gladheidsbestrijding.


Website


Om deze redenen hebben het Ministerie van Inrastructuur en Milieu en Fietsberaad een speciale website ontwikkeld waar fietsers een melding kunnen maken als ze - recent of onlangs- onderuit zijn gegaan of als ze specifieke klachten hebben over de gladheidsbestrijding.

Beter beeld van fietsongevallen


Zaanstad heeft de primeur en inwoners van die gemeente kunnen sinds 16 januari terecht op de website gladdefietsroutes.nl. Op een kaart kunnen ze precies aangeven waar het fout ging. Dat kan ook via de mobiele telefoon, waarbij de locatie automatisch kan worden meegenomen. Zaanstad wil zo een beter beeld krijgen van fietsongevallen door gladheid om de gladheidbestrijding effectiever en efficiënter te kunnen aanpakken.

Strooiroutes zichtbaar


Maar het gaat bij het pilotproject om meer dan alleen een klachtenloket. Op de kaart zijn ook de strooiroutes te zien zodat fietsers kunnen bekijken welke routes ze op winterse dagen het best kunnen nemen. In de toekomst zal die informatie nog aangevuld worden met actuele informatie van de strooiwagens en gegevens die via Twitter door fietsers zelf worden doorgegeven. Daarmee kunnen fietsers hun gedrag aanpassen aan de feitelijke omstandigheden op straat.


Uitbreiding naar andere gemeenten


De website kan vrij eenvoudig uitgebreid worden voor andere gemeenten. Belangstellende gemeenten kunnen zich melden bij het Fietsberaad.