Mobiel betalen voor parkeerplaats sterk in opmars

woensdag 17 juli 2013
timer 2 min
Via de mobiele telefoon betalen voor parkeertijd is de afgelopen maanden sterk in opkomst. Dat maakte mobiele parkeerprovider Parkmobile bekend. 

Mobiel betalen voor parkeerplaats sterk in opmars

Snelle groei


Waar de parkeerprovider in 2012 in Nederland 20 steden aansloot, zijn dat er in de eerste helft van 2013 reeds 19. Voor de tweede helft van dit jaar verwacht Parkmobile nog eens een tiental steden op haar netwerk aan te sluiten. Gezien het gemak voor de consument stappen naast gemeenten, ook ondernemersvereningen steeds vaker naar de mobiele parkeerprovider toe voor aansluiting op haar netwerk. 

Lokale middenstand gecharmeerd

Een toenemende vraag door lokale ondernemers, die mobiel parkeren als service voor hun klanten een welkome toevoeging zouden vinden, lijkt een van de drijvende krachten te zijn achter de stijging van het aantal aangesloten gemeenten. Allard Hansma, woordvoerder van Parkmobile, licht dat toe: “Door mobiel parkeren te introduceren is het niet meer nodig om je tweede kopje koffie te laten staan, of niet het tweede paar schoenen te passen. Middenstanders melden zich daarom vaker aan het loket van gemeenten om daar te vragen of zij achteraf betalen voor parkeren op straat kunnen introduceren.”  Ook benaderen ondernemersverenigingen Parkmobile regelmatig rechtstreeks.

Provincie Noord-Holland meest innovatief

Het aantal steden dat parkeerders de mogelijkheid biedt om te betalen voor hun parkeerplaats via smartphone App of mobiele telefoon stijgt snel. Opvallend daarbij is dat steden in Noord-Holland sterk voorop lopen. Maar liefst 20 steden uit deze provincie bieden parkeerders deze mogelijkheid. Noord-Brabant is tweede (13 steden) op de voet gevolgd door Zuid-Holland (10). Opvallend is dat in Drenthe nog geen enkele stad is overgegaan op achteraf betalen voor parkeren via de mobiele telefoon. 

Meer dan 70 steden in Nederland

Voor de tweede helft van 2013 staan nog een tiental steden op de planning om zich aan te sluiten bij het mobiele betaalsysteem van Parkmobile. De meest recent aangesloten stad is Woerden, per 1 jul 2013. In totaal bieden meer dan 70 steden deze betaaldienst aan (63 gemeenten). Bij mobiel parkeren start en stopt de gebruiker de parkeeractie eenvoudig via de mobiele telefoon. Zij rekenen aan het eind van de maand de parkeerkosten voor de daadwerkelijk geparkeerde tijd af via automatische incasso of creditcard. Mobiel parkeren kan via bellen, sms of de gratis Parkmobile App.