Muziek voor parkeergarages

donderdag 4 april 2013
timer 2 min
Zo op het eerste gezicht zijn parkeergarages niet de meest voor de hand liggende plek om muziek te maken. Toch is dat wat het Concertgebouw in Brugge aan componisten vraagt.

Muziek voor parkeergarages

Gïnspireerd door Music for Airports van Brian Eno, heeft het concertgebouw een wedstrijd uitgeschreven met als titel: Music for Car Parks.

Jeroen van Akker, artistiek directeur van het concertgebouw in Brugge: "We hebben onder het concertgebouw een parkeergarage. We hebben ook een hele goede band met de uitbater van de garage. We hebben de krachten gebundeld vanuit een artistiek idee om een soort omgevingsmuziek te creëren, die een meerwaarde vormt ten opzichte van de soms unheimliche sfeer in een parkeergarage. We willen daar echt voor een artistieke ervaring gaan zorgen."

Music for Airports


Het idee komt voor uit een concert dat binnenkort in Brugge gegeven gaat worden. Van Akker: "In mei komt Bang on a Can All-Stars, het New Yorkse muziekensemble naar het concertgebouw voor een concert met onder meer hun arrangement van de Music for Airports van Brian Eno. Dat bracht ons eigenlijk op het idee voor een nieuwe variant voor parkeergarages."


Voetstappen


Maar waar je begin je nu met die muziek voor parkeergarages? Sounddesigner Hugo Verweij: "Wat mij interessant lijkt is om dan na te denken over hoe je iets kan maken wat goed past bij die geluiden die er al zijn. Dat zijn eigenlijk al je instrumenten. Misschien dat je dat ook al kan opnemen en bewerken en dan weer terugbrengen in de natuurlijke omgeving. Als je bijvoorbeeld voetstappen hoort, heb je al een soort ritme."

Heel subtiel


"Het moet iets zijn wat het interessant maakt, maar niet zichzelf opdringt. Dus niet de bezoekers gaat irriteren. Heel subtiel eigenlijk. Ik denk dat dat ook heel belangrijk is. Je wilt ook niet dat het het rijgedrag van de bezoekers beïnvloedt, opzweept ofzo. Het moet rustig blijven.”