Nationaal deelfiets- systeem elektrische fiets

vrijdag 4 mei 2012
timer 2 min
Nationaal deelfietssysteem elektrische fiets Onlangs vond de kick-off meeting voor het Belgische innovatieplatform rond elektrische fietsmobiliteit plaats in Gent. Het gaat om een initiatief binnen Olympus, de proeftuin voor elektrische voertuigen.
Nationaal deelfiets- systeem elektrische fiets


Innovatieve aanbesteding


Iedereen was het erover eens dat deze eerste bijeenkomst de start was van een mooie toekomstige ontwikkeling: een nationaal deelfietssysteem met (elektrische) fietsen. Elektrische fietsen zitten al een tijdje in de lift. Maar in publieke deelfietssystemen zijn deze comfortabele woon-werkfietsen nog opvallend afwezig. In het kader van de proeftuin Olympus lanceerden Blue-mobility, het IWT, NMBS-holding en de vier participerende steden (Gent, Hasselt, Leuven en Antwerpen) met de steun van De Lijn daarom een innovatieve aanbesteding rond elektrische fietsmobiliteit.

Oplossing


Via deze weg willen deze partners op zoek gaan naar oplossingen voor automatische laadstations voor (elektrische) deelfietsen in steden en gemeenten. Deze laadstations zullen ingeschakeld worden in Blue-bike, het nationale deelfietsaanbod van Blue-mobility zodat elke fietser overal toegang heeft tot een deelfiets, bovendien in nauwe samenwerking met de spoorwegen en De Lijn.

Innovatieve aanbesteding


Deze innovatieve aanbesteding wordt vanuit de 4 pilotsteden uitgebreid naar alle Belgische steden en gemeenten. Zo kan elke stad of gemeente eigen automatische uitleenstations voorzien op zelf gekozen plaatsen, zonder zelf een aanbestedingsprocedure te moeten lanceren: aan het treinstation, op 'park & ride' plaatsen, aan een bushalte, in het stadscentrum,... Blue-mobility, in samenwerking met fietspunten en ander lokale partners, zal instaan voor de exploitatie van deze infrastructuur in overleg met de stad

Terug naar overzicht nieuws >>>