Natuurmonumenten wil betaald parkeren invoeren

dinsdag 21 april 2020

Om het beheer van natuurgebieden te bekostigen, wil Natuurmonumenten dit jaar nog betaald parkeren gaan invoeren. Daarbij betalen bezoekers 1,75 euro per uur tot een maximum van zeven euro per dag.

Natuurmonumenten beheert 107.000 hectare natuurgebied, verspreid door het hele land. "Momenteel zijn we aan het inventariseren in welke natuurgebieden betaald parkeren wordt ingevoerd”, vertelt woordvoerster Marjolein Koek aan RTV Oost.

De organisatie wil daarbij eerst in gesprek met omliggende parkeerbeheerders, om te voorkomen dat bezoekers van de natuurgebieden verderop wel gratis hun auto stallen. Dit jaar moet nog besloten bij welke natuurgebieden de maatregel wordt doorgevoerd. Het landgoed Hackfort bij Vorden, in de Achterhoek, krijgt komende zomer de primeur. Ter voorbereiding zijn nu alvast slagbomen geplaatst.

Kentekenregistratie

De betaald parkeerplaatsen worden voorzien van slagbomen met camera’s, die kentekens registreren. Wanneer de automobilist van de parkeerplaats afrijdt, kan hij per pinpas betalen voor de tijd dat hij geparkeerd heeft gestaan. Leden van Natuurmonumenten kunnen met hun ledenpas gratis uitrijden. In totaal heeft de organisatie zo’n 70.000 leden.
Staatsbosbeheer, dat 274.000 hectare natuurgebied beheert, laat aan RT Oost weten vooralsnog niet over te gaan tot betaald parkeren