Nederlandse studenten ontwerpen modulaire fiets voor 3D-printer

woensdag 7 oktober 2015
timer 2 min
Stef de Groot en Paul de Medeiros, twee Nederlandse studenten Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft, zijn de bedenkers van de Open Bicycle (OBI); de eerste fiets die door iedereen met een 3D-printer kan worden gemaakt. Momenteel wordt er door beide ontwerpers gewerkt aan een tweede prototype van de OBI met een verbeterde geometrie, een geoptimaliseerd ontwerp van het frame, het toevoegen van een volledige functionele aandrijflijn en het integreren van een headset.

Het idee achter de OBI

De OBI kan thuis worden aangepast, uitgeprint en in elkaar worden gezet. Elk deel kan gemakkelijk worden verwijderd en vervangen zonder dat er dure gereedschappen of speciale vaardigheden aan te pas komen. Dit maakt de OBI tot de eerste modulaire fiets. De Medeiros doelt naar een toekomst waarin iedereen met toegang tot een 3D-printer en internet in staat is zelf producten te maken en deze te gebruiken in het dagelijks leven.


Prototype

De Groot en De Medeiros begonnen hun project met ontwerpsoftware Solidworks, maar zijn later overgestapt op Fusion 360. Fusion 360 sluit beter aan bij het gebruik van organische vormen; een idee waar ze later weer van af hebben gezien. Vanwege het gebruiksgemak, de grote hoeveelheid tools voor de samenwerking, versiebeheer en Cloud-toegang tot de bestanden zijn de ontwerpers bij Fusion 360 gebleven.


Lees
hier meer over het project

Deze modulaire fiets kan thuis geprint worden met een 3D-printer