Nieuw verkeerssysteem Almere

woensdag 18 april 2012
timer 2 min
Op 10 april 2012 is een eerste stap gezet in de realisatie van het nieuwe dynamische verkeerssysteem voor het stadscentrum, door het ondertekenen van de overeenkomst tussen Data Display en de gemeente. 

Nieuw verkeers-systeem Almere

Dit project is Europees is aanbesteed, waarbij Data Display als goedkoopste naar voren kwam. Deze firma levert de gemeente 6 dynamische panelen waarop het nieuwe parkeerverwijssysteem getoond wordt en is verantwoordelijk voor 10 jaar beheer en onderhoud.

Oplevering eind dit jaar

De oplevering van het nieuwe systeem is op 1 december van dit jaar. Een voorbeeld van hoe het nieuwe parkeerverwijssysteem eruit ziet, stond afgebeeld op de taart die is aangesneden. Deze afbeelding staat straks op de panelen van ca. 2x3 m die langs de hoofdwegen naar het stadscentrum staan.

Snelste route naar vrije parkeerplaatsen


Het nieuwe parkeerverwijssysteem zorgt voor een betere bereikbaarheid van het stadscentrum. Bezoekers kunnen zien wat de snelste route is en waar de vrije parkeerplaatsen zijn. Ook kan het systeem gebruikt worden bij wegwerkzaamheden of om evenementen aan te duiden. De combinatie van parkeerinformatie en doorstroominformatie weergegeven op een grafische wijze is uniek in Nederland. Dit is nog niet eerder toegepast. Het systeem past goed binnen de ambities die de gemeente heeft op het gebied van innovatie. Het dynamische systeem is de laatste van 3 bereikbaarheidsmaatregelen waar de Gemeenteraad in oktober 2010 een besluit over genomen heeft. Eerder zijn al gerealiseerd de aanpassing van de busverkeerslichten bij de Krakeling en het verkeerslicht voor de fiets- en voetgangersoversteekplaats ten zuiden van de Krakeling.

Europese subsidie


Het dynamische verkeerssysteem is mogelijk gemaakt met subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Almere krijgt deze EFRO-subsidie omdat de Europese Unie van mening is dat het systeem een impuls geeft aan de bereikbaarheid en de uitstraling van het stadscentrum. Dit versterkt de stedelijke economie. Eerder is dankzij dit fonds de verhoogde busbaanbrug gerealiseerd.

Bron: Gemeente Almere