Norm voor beheer rookbeheersingsystemen aangepast

donderdag 24 mei 2012
timer 1 min
Nen heeft de norm NEN 2654 beheer, controle en onderhoud van rookbeheersingsystemen aangepast. Het 'oude' deel 3 van de serie onderhoud brandbeveiligingsinstallaties is op diverse punten herzien en door NEN gepubliceerd. De herziene norm is qua toepassingsgebied uitgebreid met eisen aan beheer en onderhoud van rookbeheersingssystemen voor mechanisch geventileerde parkeergarages.  

Norm voor beheer rookbeheersingsystemen aangepast

Een rookbeheersingssysteem in een bouwwerk kan alleen effectief blijven functioneren wanneer het beheer, de controle en het onderhoud van het systeem op de juiste wijze plaatsvinden. NEN 2654 biedt eisen en richtlijnen voor de betrokken beheerder van zo’n systeem.


Over het algemeen is het voor goed beheer, controle en onderhoud noodzakelijk om een onderhoudsovereenkomst af te sluiten met een rookbeheersingsbedrijf. Daarom is, als hulp bij het opstellen van zo’n overeenkomst, een model van een onderhoudsovereenkomst als informatieve bijlage opgenomen. Verder is de herziene norm qua toepassingsgebied uitgebreid met eisen aan beheer en onderhoud van rookbeheersingssystemen voor mechanisch geventileerde parkeergarages.


De rookbeheersingssystemen betreffen:


•    rook- en warmte-afvoerinstallatie (natuurlijke en mechanische);
•    overdrukinstallaties (mechanische toevoerventilatie voor overdrukinstallaties) in bijvoorbeeld trappenhuizen en liftschachten;
•    parkeergarageventilatiesystemen;
•    tunnelventilatiesystemen.

Bron: Brandveilig