Ontwerp ziekenhuisgarage meer dan technische opgave

donderdag 20 juni 2013
timer 3 min
Architectenbureau de Jong Gortemaker Algra heeft zich ontwikkeld als specialist op het gebied van ziekenhuisontwerpen, inclusief de bijbehorende parkeervoorziening. De redactie van PARKEER24 spreekt met Maurits Algra over het belang van een goed ontwerp.


“De belevingswereld van de klant staat centraal”, begint Algra zijn verhaal. In vroegere tijden kreeg parkeren niet altijd de aandacht die het verdient. “Jammer, want het is wél je visitekaartje” , onderstreept de architect. “Het ontwerpen van parkeervoorzieningen bij ziekenhuizen gaat niet sec  over de technische opgave hoe je zoveel mogelijk auto’s op zo weinig mogelijk grond krijgt.” 

Vanzelfsprekend ontwerp

“Houd er rekening mee dat de automobilist er met zijn aandacht niet bij is. Het ontwerp moet daarom vanzelfsprekend zijn. De mensen moeten niet het gevoel krijgen dat ze niet weten waar ze zijn”, vertelt Algra.  Vanuit die visie is het belangrijk dat mensen zich snel en gemakkelijk kunnen oriënteren. “Daarom is het prettig om bij het aanrijden al te zien waar de hoofdingang van het ziekenhuis is én de ingang van de parkeergarage.”

Vriendelijke uitstraling

Omdat bij ziekenhuizen de parkeergarages veelal volumineus zijn, is ook het aanzicht van het parkeergebouw van belang.Een log gebouw oogt groot en beangstigend. De garage moet een vriendelijke uitstraling hebben. Gebruik van hout of bamboe maakt dat het gebouw niet zo imponerend overkomt.

In de garage zelf is ook veel te winnen volgens Algra. “De ruimte moet rustig zijn. Pas zo weinig mogelijk betonnen kolommen toe. Ook moet het plafond bij voorkeur vlak zijn en wat hoger dan de minimale norm.”  Daarnaast is daglicht van grote waarde. “Het mooiste is dat het trappenhuis en de lift direct daglicht krijgen om zo de oriëntatie te bevorderen.”

Ideaal plaatje

“Idealiter parkeert iedereen voor de deur, maar dat is in veel gevallen een utopie. Je moet er  wél naar streven dat gevoel te creëren”, vertelt Algra bevlogen. “Zo is ondergronds bouwen een prima optie waarbij de bezoeker rechtstreeks in de entree van de centrale hal uitkomt.” Het nadeel van ondergrondse garages zijn de kosten. “Een andere optie is het bouwen van een aparte garage waarbij de bezoeker door een verbindingsgang – met winkeltjes, informatiepunt en restaurant bijvoorbeeld – rechtstreeks de centrale ingang bereikt. Maar hoe en waar je ook parkeert: het moet duidelijk zijn waar je naar toe moet.”