Ook Elco Brinkman levert bijdrage aan Inspiratiedag Parkeren

donderdag 26 april 2012
timer 5 min
Naast onder meer ASN Bank, Dutch Green Building Council, SOAB, BAM GoPark, Van Marle Witbreuk en Keypoint Parking zal ook Bouwend Nederland voorzitter Elco Brinkman een bijdrage leveren aan de Inspiratiedag Duurzaam Parkeren. 

  Ook Elco Brinkman levert bijdrage aan Inspiratiedag Duurzaam Parkeren

Daarmee is het programma van deze eerste editie van de jaarlijkse Inspiratiedag zo goed als rond, laat programmadirecteur en hoofdredacteur van PARKEER24 Erna Jansen weten: “Ik ben blij met de toezegging van de heer Brinkman en vooral ook met de variëteit aan sprekers.” De heer Brinkman zal middels een video-interview zijn bijdrage aan de dag leveren.


Duurzame modellen


“Het parkeervak bevindt zich in een boeiende fase. Zowel bij de ontwikkeling, financiering en (her)bouw van parkeervoorzieningen als bij het formuleren en rendabel houden van parkeerbeleid volstaan traditionele patronen vaak niet meer. En moeten we met parkeerspecialisten en experts van buiten het vakgebied op zoek naar nieuwe modellen. Duurzame modellen, die tevens kostenefficiënt zijn.“


Persoonlijke benadering


Op de Inspiratiedag Duurzaam Parkeren, die op 21 juni 2012 in De Mariënhof te Amersfoort wordt gehouden, gaan specialisten van binnen en buiten het parkeervak met elkaar in debat, wisselen ideeën en ervaringen uit. Om tot direct toepasbare oplossingen te komen voor hun vragen op het gebied van ontwikkeling, financiering, beleid, rendement en (her)bouw. Geert Dijkstra, uitgever van Acquire Publishing bv en onder meer verantwoordelijk voor PARKEER24, benadrukt die persoonlijke aanpak: “Tijd en geld zijn schaars, deelnemers willen concrete antwoorden op hun dagelijkse vragen. Dus geven alle deelnemers vooraf hun specifieke vragen aan, die koppelen we terug aan de sprekers zodat ze er in hun bijdrage of persoonlijk op terug kunnen komen. Verder worden de deelnemers lid van de  LinkedIn groep Duurzaam Parkeren zodat ze voor én na de dag met vakgenoten kennis en ervaring kunnen uitwisselen. Zo is de Inspiratiedag dus één van de middelen om deelnemers te inspireren én verder te helpen in hun vak.”


Het dagprogramma



Openingsdebat:              Duurzame ontwikkeling biedt kansen voor her- en nieuwbouw

Wat is duurzame ontwikkeling en financiering? Hoe komt er nu en in de nabije toekomst geld beschikbaar? Wat is de rol van projectontwikkelaars in relatie tot andere financiers die naar verwachting een rol krijgen cq opeisen zoals (duurzame) banken, gemeenten, private beleggers en dergelijke. Welke eisen stellen die ‘nieuwe’ financiers aan het project. Na een aantal korte inleidingen waarin vanuit verschillende perspectief naar dit vraagstuk wordt gekeken, wordt in debatvorm tussen sprekers en zaal gezocht naar concrete vragen en antwoorden.

Inspiratieblok 1:               Combineer met succes Stad – Parkeren – Bereikbaarheid – Retail in uw beleid
KpVV, Stienstra Advies, Erasmus Universiteit en SOAB deden onderzoek naar samenhang tussen parkeren en retail. Ze gaan in op de resultaten van de literatuurstudie, ontrafelen  10 mythes rondom parkeren en presenteren een 4-luik gebaseerd op Parkeren, Retail Bereikbaarheid en de Stad. Daarna delen collega’s van de gemeentes Gouda en Winterswijk hun ervaringen waarna de deelnemers via speedconsults in gesprek met een of meerdere sprekers antwoord krijgen op hun specifieke vragen.

Inspiratieblok 2:               Duurzaam exploiteren als antwoord op vraaguitval

Parkeergelden komen niet meer vanzelf binnen. Er zijn nieuwe verdienmodellen nodig om bezettingsgraden en inkomsten op peil te houden, zoals parkeermarketing, doelgroepenbeleid, meervoudig gebruik, mobiliteitsarrangementen. In deze interactieve sessie passeren in pitchvorm diverse projecten de revue. Daarbij wordt naar de oplossingen zelf gekeken én naar het vaak complexe proces om ze met verschillende belanghebbenden (overheid, retail, exploitanten) te realiseren. Ook wordt ingezoomd op de (ICT)mogelijkheden om duurzaam kosten te verlagen én dienstverlening te verhogen.

Inspiratieblok 3:               Duurzaam (her)bouwen doe je zó!                                                                                   
Hoe (her)ontwikkel je op een duurzame manier een bestaande parkeervoorziening en/of hoe bouw je een duurzame nieuwe garage? Hoe definieer je als opdrachtgever duurzaamheidseisen in een Programma van Eisen? Zou de parkeerwereld gebaat zijn bij een duurzaamheidsnorm zoals bijvoorbeeld voor de woningbouw beschikbaar is? Of levert dat alleen maar ‘schijnduurzaamheid’ op? En is de garage cq de renovatie aanbesteed, hoe bouw je dan daadwerkelijk een duurzame garage? Wat is dat precies? En is duurzaam ook niet per definitie duurder, iets wat anno nu ongewenst is?