Op dit plein kunnen 16 elektrische auto’s simultaan opladen

maandag 10 april 2017
timer 2 min
Op het plein 'de Trans' in Arnhem hebben gemeente Arnhem en het Arnhemse bedrijf Allego een laadplein ontwikkeld waar zestien elektrische auto's tegelijk hun accu kunnen opladen. Op dit laadplein, ChargingPlaza, wordt tot de zomer een pilot uitgevoerd met slim aanbieden van stroom.

De laadpalen op het plein beschikken over software, waardoor de beschikbare hoeveelheid stroom die wordt geleverd, op de elektriciteitsvraag van de auto’s wordt afgesteld. Bestuurders van e-auto’s kunnen gebruik maken van de laadpalen via een speciale app.

Publiek laadplein

ChargingPlaza is het eerste publieke laadplein in Nederland op een openbare parkeervoorziening. De belangrijkste hard- en software is in een centrale kast bijeengevoegd, waardoor de laadpalen erg compact zijn.

Pilot naar energiegebruik

Het laadplein wordt gebruikt als pilot, onder de naam ‘gebalanceerd laden’, dat wordt uitgevoerd samen met netbeheerder Liander. De partijen onderzoeken of dure pieken in het energiegebruik vermeden of afgevlakt kunnen worden. Door vraag en aanbod van stroom slim af te stemmen, hoeft het elektriciteitsnet niet op voorhand verzwaard te worden. Dat bespaart de gemeente kosten. De resultaten van de pilot worden komende zomer bekend.

Innovatief

De Arnhemse wethouders Haga (duurzaamheid) en Elfrink (zuidelijke binnenstad) geven aan dat dit bijdraagt aan de bereikbaarheid van de binnenstad: "Het laadplein zorgt ervoor dat de zuidelijke binnenstad goed bereikbaar blijft voor het groeiende aantal e-rijders. En het vergroot de toegankelijkheid van dit deel van de stad voor automobilisten met elektrische auto's."

 

Lees ook: Geen plek voor straatparkeren in binnenstad Arnhem.

Op de Trans in Arnhem is een laadplein voor elektrische auto's, ChargingPlaza, ontwikkeld.