Parkeerbeleid gunstig voor "rijkeren"

donderdag 31 mei 2012
timer 1 min
De uitgifte van parkeervergunningen, de kosten die in rekening worden gebracht en de plaats waar een vergunninghouder mag parkeren is gunstig voor de goedverdienende burger. Dit stelt Jos van Ommeren , hoogleraar Urban Economics aan het VU te Amsterdam in zijn rede op woensdag 30 mei jl.  

Parkeerbeleid gunstig voor ‘rijkeren’

Schaarse plaatsen voor vergunninghouders in plaats van bezoekers


Van Ommeren onderbouwt zijn stelling. In centra waar de parkeerplaatsen schaars zijn, wordt veelal via vergunninguitgifte een verdeling van de beschikbare plaatsen gemaakt. Deze vergunningen worden door de gemeente voor een fractie van de werkelijke kosten uitgegeven.
Deze dure parkeerplaatsen in het centrum zouden beter beschikbaar kunnen worden gesteld voor bezoekers; de gmeentekas vaart daar wel bij, de inkomsten uit parkeren stijgen.

Vergunning verhoudingsgewijs te goedkoop

Tel daarbij op dat burgers met een gemiddeld of hoger inkomen eerder een auto kunnen aanschaffen dan degene die op bijstandsniveau leeft. Som is dat de rijkeren onder ons profiteren van de relatief goedkope parkeerplaatsen, ter beschikking gesteld door de gemeente. Terwijl de gemeente  uit diezelfde plaatsen per tijdseenheid inkomsten zou kunnen genereren.