Parkeergarage in dijk Katwijk mogelijk

vrijdag 17 september 2010
timer 2 min
Parkeergarage in dijk Katwijk stap dichterbij De plannen om een parkeergarage te bouwen onder de Katwijkse kustverdediging, zijn volgens het Hoogheemraadschap van Rijnland niet onmogelijk. Dat liet wethouder Daan Binnendijk deze week weten tijdens de raadscommissie ruimte.
Parkeergarage in dijk Katwijk mogelijk


Uniek in Nederland


Wel wees Binnendijk op de technische complicaties van een parkeerkelder in het dijklichaam. \"Zoiets is nog nooit eerder gedaan in Nederland. Deze combinatie heeft wat gevolgen voor het ontwerp, maar Rijnland is bereid om hiernaar te kijken.'' Aan een ondergrondse parkeergarage in het duin aan de Boulevard in Katwijk hangt wel een fors prijskaartje.


Bezwaar tegen Kustnota


De opties voor een grote parkeergarage in de nieuwe zeewering en de bouw van een zeejachthaven wil Katwijk open houden. De gemeente heeft om die reden bezwaar gemaakt tegen de onlangs vastgestelde Kustnota van het Hoogheemraadschap van Rijnland, die voor beide plannen geen mogelijkheid biedt.

TNO steunt idee dijkgarage


Op haar website steunt adviesorgaan TNO het idee van een parkeergarage in een dijk. 'In de komende decennia zal Nederland een deel van de waterkeringen langs kust en rivieren moeten versterken, onder meer om de zeespiegelrijzing op te kunnen vangen. Tegelijkertijd komen we in ons dichtbevolkte land al veel ruimte tekort. We moeten de ruimte dus beter benutten. Als we in de dijken parkeergarages of winkelgebieden bouwen, doen we niet alleen iets aan de veiligheid, maar ook aan het ruimtegebrek in drukbevolkte gebieden.'

Lees hier het hele artikel van TNO voor Cobouw.

Lees ook: Parkeergarage als hoogwaterkering. Een artikel over een conceptonderzoek aan de TU Delft.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>