Parkeerplaats met "groen" beton

dinsdag 24 april 2012
timer 1 min
Parkeerplaats met 'groen' beton IntroVation heeft met enkele partners een duurzame betonsoort ontwikkeld: ViaVerde. Launching customer is de provincie Utrecht voor de aanleg van een duurzame parkeerplaats bij Fort Vechten in Utrecht.  
Parkeerplaats met 'groen' beton

Innovatiegerichte samenwerking


ViaVerde is het resultaat van een innovatiegerichte ketensamenwerking. Begin 2009 startte de provincie Utrecht onder begeleiding van DHV een aantal ketenprojecten met betrekking tot duurzaamheid. IntroVation meldde zich voor een project rond duurzame wegverhardingen en vond partners in BAM Wegen, ORCEM en Van Nieuwpoort. Na langdurig intensief laboratoriumwerk van de partners en onafhankelijk testwerk van B/A/S bv Venlo is ViaVerde tot stand gekomen.

Duurzaamheid


Het traditionele Portlandcement in ViaVerde is grotendeels vervangen door een bindmiddelcombinatie van speciaal geselecteerde bruinkoolvliegassen en gemalen gegranuleerde hoogovenslakken. Door toepassing van deze en andere secundaire materialen wordt het gebruik van primaire bronnen tot een minimum van slechts 25 procent beperkt. Het eindproduct voldoet vanzelfsprekend aan alle functionele eisen en heeft een langere levensduur dan asfaltwegen.

Doorontwikkeling


ViaVerde is in eerste instantie ontwikkeld voor voet- en fietspaden, parkeerplaatsen en secundaire wegen, maar wordt de komende jaren doorontwikkeld voor toepassing op provinciale wegen en rijkswegen. Parkeerplaats Fort Vechten is in april 2012 gereed.
 

Terug naar overzicht projecten >>>