Parkeren bij een vliegveld; een overzicht

dinsdag 22 februari 2022

Heb jij een vliegreis geboekt en ben je de verschillende vervoersopties naar de luchthaven van vertrek aan het overwegen? Dit kan uiteraard op meerdere manieren, zoals met je eigen auto, met het openbaar vervoer of wellicht een taxi.

In dit artikel wordt op basis van veel gestelde vragen het onderwerp parkeren bij vliegvelden beschreven, van de parkeermogelijkheden tot aan de parkeertarieven.

Hoe kan ik mijn auto parkeren?

Een van de meest gestelde vragen is gerelateerd aan hoe je jouw auto kan parkeren bij de luchthaven van vertrek. Via het vergelijkings- platform Vliegen en Parkeren zijn er drie verschillende parkeervormen te onderscheiden.

Deze parkeervormen en bijbehorende mogelijkheden zijn eenvoudig te vergelijken en dat in verschillende landen. Het parkeren Schiphol, parkeren bij Düsseldorf Airport of parkeren bij Charleroi Airport zijn bijvoorbeeld allen te vergelijken en te reserveren.

Parkeren op loopafstand

De meest voor de hand liggende manier van parkeren is het parkeren op loopafstand. De naam spreekt in dit geval voor zich. Je parkeert simpelweg je auto en kunt vervolgens te voet door naar de luchthaven.

Vaak wordt deze manier van parkeren gecombineerd met kentekenherkenning, een QR-code of een persoonlijke inrijcode. Daarnaast kan er ook zonder reservering geparkeerd worden, in dit geval moet er bij terugkomst betaald worden bij een van de betaalautomaten.

Parkeren inclusief shuttleservice

Een tweede manier van parkeren is het zogeheten shuttle parkeren. Hierbij parkeer je jouw auto op het betreffende parkeerterrein en wordt je vervolgens met een shuttlebus(je) naar de luchthaven gebracht. Bij terugkomst wordt je ook weer opgehaald, eventueel pas na telefonisch contact.

Het wordt altijd aangeraden om een parkeerplaats van tevoren te reserveren. Zo weet je zeker dat je voorzien bent van een parkeerplaats en weet je ook hoeveel je prijstechnisch kwijt bent.

Parkeren inclusief valetservice

Als derde en laatste parkeermethode kan er gekozen worden voor een valetservice. Hierbij overhandig je direct bij de luchthaven jouw auto aan een chauffeur. Deze chauffeur neemt jouw auto over en parkeert deze op het betreffende parkeerterrein.

Een reservering is in dit geval verplicht, voornamelijk omdat de chauffeur op de juiste datum en het juiste tijdstip klaar moet staan uiteraard. Indien je met maximaal comfort en minimaal tijdsverlies wilt parkeren dan is een valetservice de perfect optie. 

Waar kan ik mijn auto parkeren?

Op deze vraag is niet een simpel antwoord te geven, er zijn namelijk enorm veel parkeermogelijkheden te vinden bij iedere luchthaven. De gemakkelijkste optie is dit online te vergelijken, hierbij kan je bij een specifieke luchthaven en een specifieke reisperiode zoeken.

De parkeermogelijkheden zijn vaak direct naast of nabij de luchthaven te vinden, of op een paar kilometer afstand. In het laatste geval parkeer je inclusief een shuttle- of valetservice.

Het aantal mogelijkheden varieert enorm, zo zijn de mogelijkheden bij Groingen Airport op één hand te tellen en kunnen bij Schiphol tientallen verschillende parkeerlocaties beschikbaar zijn. 

Hoe vind ik de parkeermogelijkheden?

Het is altijd aan te raden om een parkeerplaats online te reserveren. Voornamelijk zekerheid van een parkeerplaats en de parkeertarieven zijn de voornaamste redenen. Daarnaast vergelijk je ook meer opties wat betekent dat je wellicht meer kan besparen en dan met een betere service.

Via Vliegenenparkeren.nl selecteer je simpelweg de juiste luchthaven inclusief jouw aankomst- en vertrekdatum. Het beschikbare parkeeraanbod wordt direct getoond en jij kan de gewenste parkeerplaats direct reserveren.

Wat zijn de parkeerkosten?

Ook deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, er spelen namelijk veel verschillende variabelen een rol in de parkeerkosten.

Zo zijn de prijzen van airport parkings bijvoorbeeld seizoensgevoelig. Dit betekent dat de periodes wanneer een veel vraag is, zoals de zomermaanden, duurder zijn dan de minder drukke periodes.

Daarnaast speelt de parkeertermijn een rol. Doorgaans betaal je relatief gezien minder wanneer je langer parkeert aangezien de dagprijzen omlaag gaan.

Tot slot verschillende tarieven simpelweg op basis van de parkeervorm en de parkeeraanbieder. Het ene parkeerbedrijf kan hogere tarieven hanteren dan de ander, vaak gebaseerd op service en locatie.