Lancering Parkeren Plus-app

vrijdag 26 april 2024

Foto: SHPV

Parkeren heeft de laatste jaren een flinke digitaliseringsslag doorgemaakt. SHPV werkt al een tijdje aan een omvangrijk en baanbrekend project: het digitaliseren van het GPK-parkeerrecht. Samen met de RDW is er nu de Parkeren Plus-app ontwikkeld, zodat mensen met een beperking zorgeloos gratis kunnen parkeren op plekken waar betaald parkeren geldt. Het project gaat op 18 maart als eerste van start in (de regio) Eindhoven. 

Aanleiding 

In Nederland zijn er zo’n 250.000 GPK-houders, die staan vastgelegd in een RDW-register. Steeds meer gemeenten passen een vorm van digitale handhaving toe. “De papieren GPK is hierbij een spelbreker”, aldus Wilco van de Vosse, Project- en Accountmanager bij SHPV. Deze papieren versie zorgt voor veel frustratie, onterechte boetes en illegaal gebruik. Bovendien is deze niet te scannen met scanauto’s, waardoor er meer handhaving op straat nodig is. Dankzij de Parkeren Plus-app kunnen gemeenten GPK’s efficiënter checken en kunnen mensen met een beperking zorgeloos parkeren op straat. 

Start in Eindhoven 

Van de Vosse wil uiteindelijk dat alle gemeenten in Nederland meedoen. “De app is een landelijke tool voor de eindgebruikers, betaald vanuit de overheid. Dus dat is best bijzonder”. Parkeren Plus zal per gemeente uitgerold worden in Nederland. Als eerste gaat Eindhoven van start en de regio Eindhoven. Deze regio bestaat uit zo’n 19 gemeenten. “We gaan gemeenten helemaal ontzorgen met allerlei middelen en ook het draagvlak is geregeld. Dus ze vallen in een gespreid bed”, aldus Van de Vosse. Zij krijgen onder andere het volgende communicatiemateriaal:  

  • materiaal voor socialmediaposts; 

  • een persbericht; 

  • teksten voor de gemeentelijke website; 

  • een voorbeeldbrief voor GPK-houders; 

  • een instructievideo over de werking van de app; 

  • campagneposters; 

  • een flyer met een stappenplan voor het gebruik ervan. 

Geen betaald parkeren, maar wel meedoen 

De Parkeren Plus-app is volgens Van de Vosse ook handig in gemeenten waar er geen betaald parkeren is. Kaarthouders hoeven maar één keer hun kenteken in de app in te voeren. In de app is bovendien in één oogopslag te zien wat alle lokale gemeentelijke regels zijn, wat veel meer duidelijkheid geeft. “Kaarthouders kunnen dan ook zorgeloos in een andere gemeente op bezoek gaan, of gaan winkelen of iets dergelijks.” Dit betekent dat deze gemeenten er wel voor moeten zorgen dat ‘hun’ kaarthouders goed zijn geregistreerd in het register. De app is vanaf 18 maart te downloaden in de App Store en Google Play Store.