Parkeergarage Willemspoort: creatief ontwerp bekroond met ESPA Gold Award

maandag 10 juni 2024

Foto: Interparking

Parkeergarage Willemspoort, met 350 parkeerplaatsen en onlangs bekroond met een ESPA Gold Award, bevindt zich in de toekomstige woonwijk Willemspoort-Zuid, tegenover het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan de zuidwestelijke kant van Den Bosch. De garage opende in juli 2023 haar deuren en vormt een aanvulling op de bestaande garage van het ziekenhuis, die Interparking al jaren exploiteert. De unieke driehoekige vorm van parkeergarage Willemspoort daagde Interparking uit om creatief na te denken over het ontwerp en de inrichting. Erwin Lund, senior projectmanager ontwikkeling licht in dit interview toe hoe dit is aangepakt.  

Oog voor ruimtelijkheid en routing 

Volgens Erwin worden parkeerexploitanten bij het ontwerpen van een parkeergarage vaak niet betrokken bij het ontwerpproces. “Dat is zonde, want wij kunnen al in de fase van schetsontwerp naar definitief ontwerp toegevoegde waarde bieden, waarbij we onze ervaring uit de exploitatiefase in kunnen brengen”. In het geval van parkeergarage Willemspoort werd Interparking wel vanaf het begin bij het project betrokken. De parkeerexploitant ontving oorspronkelijke plattegrondtekeningen (zie afbeelding 1) van een driehoekige parkeergarage met 350 parkeerplaatsen, drie verdiepingen, inclusief semi-ondergrondse en bovengrondse niveaus, maar stuitte op problemen met het ontwerp.  

Erwin Lund: “Wij steken normaliter veel energie in de ontwerpfase, waarbij ruimtelijkheid en routing centraal staan. Het stijgen en dalen hebben we in deze parkeervoorziening opgelost met twee wokkels, waarmee we brede rijbanen en éénrichtingsverkeer hebben kunnen realiseren. In de ontwerpfase hebben we, om de juiste hellingspercentages van de wokkels te bepalen, een referentieproject bezocht in Aken. Hier testten we of de automobilist tijdens het stijgen en dalen voldoende zicht zou hebben om de wokkels met een comfortabel gevoel te gebruiken”. Verder biedt het definitief ontwerp kolomvrije parkeervakken met schuin parkeren en duidelijk gemarkeerde voetgangersstroken voor een overzichtelijke en veilige routing voor voetgangers. Zie afbeelding 2 voor het uiteindelijk resultaat. 

Afbeelding 1: origineel ontwerp
Afbeelding 2: aangepast ontwerp

Robuuste bouw en natuurlijke uitstraling 

De parkeergarage heeft een solide constructie van beton en staal. Het gebruik van deze materialen geeft een robuuste uitstraling. Erwin Lund: “De begane grond is met klinkers opgebouwd en de verdiepingen zijn afgewerkt met gevlinderd beton. Dat is efficiënt voor het onderhoud en de schoonmaak. Verder is er veel aandacht besteed aan de leefomgeving, ook omdat dit een belangrijk uitgangspunt was voor de gemeente. In samenspraak met de architect zijn de gevels aan de buitenzijde opgebouwd uit schanskorven gevuld met keien. Daarin is een patroon aangebracht met sleuven voor een natuurlijke ventilatie. Om de natuurlijke en stedelijke biodiversiteit te verhogen, zijn er in de gevels nestvoorzieningen voor vogels en vleermuizen aangebracht en zijn er sedumdaken aangelegd. De gevels op de begane grond worden binnenkort nog voorzien van klimplanten. Dit alles zorgt voor een natuurlijke uitstraling”. 

Eenheid creëren tussen beide parkeervoorzieningen 

Het verkeer voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis, navigeert hoofdzakelijk naar de primaire parkeergarage P1. Op drukke dagen is parkeergarage Willemspoort, P2, dan een soort overloopgarage. “We hebben een goede samenwerking met het ziekenhuis. Om een beetje eenheid te creëren in deze twee garages, hebben wij in P2 – net als in P1 – hoogwaardige bewegwijzering toegepast in onze huisstijl.” Volgens Lund geeft dat een mooi contrast met de robuuste uitstraling van de gebruikte materialen. “Elke verdieping heeft bovendien een uniek nummer, kleurenschema en lokale iconografie, waardoor de automobilist de auto eenvoudig kan terugvinden. Je ziet dat het gewoon goed werkt.” De iconografie is geïnspireerd op een aantal thema’s die kenmerkend zijn voor Den Bosch. Zo is onder andere gekozen voor de thema’s Jeroen Bosch, de Bossche Bol en carnaval. 

Een ESPA Gold award voor Interparking Willemspoort 

Erwin Lund nam op dinsdag 28 mei de ESPA Gold Award in ontvangst voor parkeergarage Willemspoort uit handen van Peter Dingemans, vice-voorzitter van Vexpan. Deze award is dé onderscheiding voor parkeergarages van een uitzonderlijk hoge kwaliteit, veiligheid en klantvriendelijkheid. “Wij zijn ontzettend blij met deze onderscheiding; het is onze 8e ESPA Gold Award naast de 46 reguliere ESPA Awards die we al in ons bezit hebben. Ik ben vooral trots op ons team dat gezamenlijk deze indrukwekkende prestatie heeft bereikt en wil iedereen hartelijk bedanken voor hun inzet.”