Vaak onterechte parkeerboetes door scanauto's

donderdag 28 maart 2024

Foto: Shutterstock

Parkeerboetes die automatisch door scanauto's worden uitgegeven, blijken nogal vaak onterecht. Uit navraag door Kassa bleek dat in drie grote gemeentes de scanauto het fout had.

Als je een parkeerboete krijgt opgestuurd die door een scanauto is uitgedeeld, kun je beter kijken of die wel terecht is. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bleken erg vaak onterechte boetes te zijn uitgedeeld. Rotterdam was koploper; daar kwamen ruim 100.000 bezwaren binnen tegen parkeerboetes en daar bleken zo'n 75.000 van gegrond te zijn. In Amsterdam kwamen 95.000 bezwaren binnen, waarvan twee derde terecht waren en in Den Haag was 43% van de ruim 50.000 bezwaren gegrond.

Bij de scanauto's gaat het mis als iemand staat te laden en lossen, of er wordt bijvoorbeeld een boete uitgedeeld aan iemand die wel een parkeervergunning blijkt te hebben. Ook als er geen kaartjes gekocht kunnen worden door defecte automaten, krijgen mensen door de scanauto een boete. De auto's laten geen ruimte voor maatwerk, maar dat is soms wel nodig. Mensen zelf gaan soms ook de mist in, bijvoorbeeld als ze net te laat een nieuw kenteken hebben doorgegeven, of als ze voor het eerst verkeerd geparkeerd staan. In deze gevallen geven de gemeentes over het algemeen echter geen volledige boete.