Per minuut betalen in parkeergarages

dinsdag 5 maart 2013
timer 2 min
De PvdA in de Tweede Kamer dient een initiatiefwetsvoorstel in om ervoor te zorgen dat automobilisten in gemeentelijke parkeergarages per minuut gaan betalen, met een starttarief van maximaal vijf minuten. Om parkeren per minuut mogelijk te maken, dient artikel 225, lid 8 van de Gemeentewet te worden aangepast.

Per minuut betalen in parkeergarages

Oneigenlijke betaling


Indiener van het wetsvoorstel is PvdA-woordvoerder infrastructuur, autoverkeer en luchtvaart Attje Kuiken. Volgens het Kamerlid is er nu sprake van oneigenlijke betaling voor het gebruik van de openbare ruimte. Kuiken: ‘Consumenten betalen voor meer tijd dan ze daadwerkelijk gebruiken in de parkeerruimte. In veel sectoren is betalen naar daadwerkelijk gebruik gemeengoed. Bellen betaal je per seconde, benzine betaal je per milliliter, drinkwater betaal je per liter. Het is niet van deze tijd om dat principe in parkeergarages niet te volgen.’
 

Rechtvaardigheidsgevoel


Betalen naar gebruik is een beprijzingsregime dat volgens Kamerlid Kuiken aansluit bij het rechtvaardigheidsgevoel van consumenten. Dat gemeenten hierdoor inkomsten gaan mislopen, is wat haar betreft all in the game. ‘Ze verdienen er al aan.’ Kuiken heeft voor het wetsvoorstel geen medestanders in de Tweede Kamer gezocht, maar ze verwacht wel dat het een gevoelige snaar zal raken bij de volksvertegenwoordiging. Omdat commerciële garages verder zijn in het betalen per minuut en omdat wetgeving hier ingewikkelder zou zijn, heeft Kuiken ervoor gekozen om te beginnen met gemeentelijke garages. ‘Maar in een later stadium zullen wij ook overgaan tot een wetsvoorstel voor commerciële parkeergarages’, aldus het Kamerlid.
 

Detailhandel


Detailhandel Nederland presenteert  de Nationale Parkeertest. De gemeentelijke Zaailandgarage in Leeuwarden komt daarbij als beste uit de bus. Hier wordt het tarief per minuut berekend en niet afgerond in uren. Parkeren per dag kost er maximaal 7,50 euro. In twee Amsterdamse garages kost parkeren 6 euro per uur. De gemiddelde prijsstijging in de tachtig onderzochte garages bedroeg vorig jaar negen procent.

14 procent te veel


Parkeerders betalen volgens Detailhandel Nederland gemiddeld veertien procent te veel in een garage. De branche-organisatie is verheugd met het wetsvoorstel van de PvdA en hoopt dat commerciële parkeergarages de wettelijke lijn voor gemeentegarages gaan volgen. De gemeente Groningen is juist begonnen met een onderzoek om te zien of het meer parkeergarages zelf moet gaan exploiteren. De populairste garages zijn namelijk verpacht aan parkeerbedrijven.

Bron: Binnenland Bestuur