Provincie Noord-Holland investeert €1,5 miljoen in solar carports

vrijdag 4 februari 2022

“Een win-win situatie voor iedereen”, zo omschrijft Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat en Energie bij de provincie Noord-Holland, de zogenoemde ‘solar carport’. “De potentie voor met zonnepanelen overkapte parkeerterreinen is in de provincie Noord-Holland enorm.” Met een investeringsbudget van 1,5 miljoen euro hoopt de provincie initiatiefnemers te enthousiasmeren om zonnepanelen boven parkeerterreinen te plaatsen.

Win-win-win situatie

Door parkeerterreinen met zonnepanelen te overkappen ontstaat er een win-win-win situatie voor gebruiker, beheerder en het klimaat. Allereerst wekken de zonnepanelen duurzame energie op, daarmee leveren de solar carports een bijdrage aan de wereldwijde klimaatdoelstellingen waarin is vastgesteld dat we onze CO2 uitstoot moeten verminderen. De zonnepanelen zijn ook zeer interessant voor beheerders van parkeerterreinen. De groei van het aantal elektrische auto’s resulteert in een toenemende vraag naar laadpalen. De zonnepanelen kunnen worden ingezet om te voldoen aan de benodigde stroomvoorziening voor laadpalen en eventuele verlichting. En ten slotte profiteert de gebruiker. Op warme zomerdagen staat de auto niet in de brandende zon, de overkapping van zonnepanelen zorgt voor een schaduwrijke omgeving, op die manier blijft de auto ook op de warmste zomerdagen relatief koel.

Geschikte locaties

Om erachter te komen of een parkeerterrein geschikt is voor het opwekken van zonne-energie, heeft de provincie Noord-Holland een online tool beschikbaar gesteld. Op een speciaal ontwikkelde kaart kan per gemeente het aantal parkeerlocaties, parkeeroppervlakte en maximaal opwekvermogen opgevraagd worden.

Vanaf 15 februari kan subsidie worden aangevraagd voor de solar carports.