Regelgeving oplaadpunten parkeergarages vernieuwd

donderdag 17 november 2022

Nederlanders rijden steeds meer elektrisch. Het is daarom van belang dat er meer laadpunten worden gerealiseerd. Parkeergarages doen daaraan mee. Om de veiligheid van de aanleg te garanderen zijn er nieuwe regels gelanceerd. De wetgeving wordt hiermee op 1 januari 2023 aangepast. Eigenaren en beheerders van parkeergarages ervaren hiervan de gevolgen. 

Wat staat er in de nieuwe wetgeving?

  • Alle laadpunten in een garage kunnen tegelijkertijd centraal worden afgeschakeld
  • Bij de ingang van een parkeergarage staat duidelijk aangegeven waar de laadpunten zich bevinden en hoe deze centraal kunnen worden afgeschakeld
  • Laadpunten maken gebruik van de laadtechnieken mode 3 of mode 4. Dat houdt in dat het gaat om een laadstation.

De overheid, netbeheer en bedrijven werken allemaal nauw samen aan de NAL, Nationale Agenda Laadinfrastructuur. De samenwerking tussen deze partijen zorgt dat er genoeg laadpunten zijn voor alle elektrische voertuigen in Nederland. 

Onduidelijkheden over veiligheid van laadpunten?

Heeft u vragen over de (brand)veiligheid bij het opladen van elektrische auto’s? De werkgroep Veiligheid van de NAL biedt gemeenten, Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en garagebeheerders informatie en ondersteuning voor een veilige installatie van oplaadpunten. Speciaal voor VvE’s is er subsidie beschikbaar voor een oplaadpuntenadvies.

mobiliteitsplatform artikel