Reizen met OV voor jongeren mogelijk dankzij extra Jeugdtegoed

vrijdag 16 februari 2024

Foto: Shutterstock

De gemeente Rotterdam biedt 9.100 jongeren van 12 tot en met 17 jaar in 2024 en 2025 de mogelijkheid om met jaarlijks € 350,- extra Jeugdtegoed te reizen met het openbaar vervoer (OV). Dit geldt vanaf 1 maart 2024 voor jongeren van wie de ouders in 2024 tot 130 procent van het sociaal minimum verdienen. Met het Jeugdtegoed kunnen deze jongeren deelnemen aan de maatschappij. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar mogen al gratis reizen met het OV.

De gemeente geeft jongeren die recht hebben op het Jeugdtegoed een extra tegoed van € 350,- om met het OV te reizen. Deze jongeren ontvangen dit extra tegoed op hun Rotterdampas. Bij de RET kunnen hiermee verschillende producten worden gekocht, zoals een abonnement, een persoonlijke OV-chipkaart of reissaldo op de persoonlijke OV-chipkaart. In 2024 en 2025 trekt de gemeente hier per jaar € 3.185.000 voor uit. Het besluit komt voort uit een motie van Denk om vervoersarmoede onder jongeren tot en met 17 jaar te voorkomen.

Rotterdam voor iedereen

Wethouder Natasha Mohamed-Hoesein van Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal: “We slaan met dit besluit twee vliegen in een klap. We voorkomen vervoersarmoede onder jongeren en bevorderen participatie van jongeren. Vanuit onze visie ‘Rotterdam voor iedereen’ is het belangrijk dat jongeren kunnen reizen naar bijvoorbeeld een school of sport- en spelactiviteiten die wat verder uit de buurt liggen, zonder zich zorgen te hoeven maken over de reiskosten.”

Tegengaan vervoersarmoede

In 2022 startte de gemeente al een pilot waarbij kinderen gratis met het OV konden reizen. Vanaf 2023 is gratis OV definitief beschikbaar geworden voor alle Rotterdamse kinderen van 4 tot en met 11 jaar. Steeds meer Rotterdammers moeten namelijk rondkomen met een minimuminkomen. Daarnaast wil de gemeente de stad gezonder en inclusiever maken en vraagt het klimaat om het maken van andere keuzes. Het tegengaan van vervoersarmoede en het stimuleren van het OV-gebruik draagt hieraan bij.

Meer weten? Kijk op www.rotterdam.nl/jeugdtegoed