Fietsstad Utrecht verwelkomt Europa op POLIS 2025

woensdag 9 juli 2025

Foto: Shutterstock

Op 26 en 27 november 2025 vindt in Utrecht de jaarlijkse POLIS-conferentie plaats – een bijeenkomst voor iedereen die betrokken is bij duurzame stedelijke mobiliteit in Europa. POLIS biedt een  Europees platform voor steden, regio’s, kennisinstellingen en bedrijven waar zij hun mobiliteitssuccessen, uitdagingen en innovaties kunnen delen. In 2024 trok het evenement meer dan 1.000 deelnemers. In 2025 is Utrecht gaststad. 

Wethouder Senna Matoug van Mobiliteit is verheugd over de komst van POLIS naar haar gemeente. “Utrecht is internationaal een voorloper in de transitie naar duurzame mobiliteit. De afgelopen 25 jaar hebben we flink geïnvesteerd in een sterk fietsnetwerk en moderne fietsenstallingen. Samen met de provincie en het Rijk werkten we aan de verbetering van het openbaar vervoer. Denk aan de grootste fietsenstalling ter wereld, een groeiend netwerk van elektrische deelauto’s en goede verbindingen met tram en bus. Als gaststad van het congres voor steden en regio’s die allemaal aan die transitie werken willen we graag laten zien waar we als Utrecht staan. Zodat zij, maar ook wij, van elkaar kunnen leren.” 

Senna Maatoug. Foto: Mirel Masic
Senna Maatoug. Foto: Mirel Masic

Duurzame mobiliteit in Utrecht: fietsen!

Duurzame stedelijke mobiliteit vertaalt zich in Utrecht met name in de fiets, stelt Maatoug. “Utrecht is een echte fietsstad: meer dan de helft van alle verplaatsingen gebeurt per fiets. Bezoekers uit de hele wereld komen kijken hoe wij dit doen. Ze zijn ook benieuwd naar ons netwerk van deelauto’s, dat straks grotendeels elektrisch is en energie kan terugleveren aan het net. Daarnaast zorgen we voor inclusieve mobiliteit, met speciale regelingen voor mensen met een lager inkomen. We bouwen aan een toegankelijke, schone en leefbare stad – of je nu fietst, loopt of het openbaar vervoer gebruikt.”

Groei als grootste uitdaging

Tegelijkertijd kent Utrecht, net als zo veel andere steden, uitdagingen. Niet in de laatste plaats doordat het aantal inwoners blijft groeien, die allemaal ergens moeten wonen. “Jaarlijks komen er ongeveer 5.000 inwoners bij. Tot 2040 willen we 75.000 nieuwe woningen bouwen. Maar de ruimte voor infrastructuur groeit niet mee. Dat vraagt om slimme keuzes: meer mensen moeten zich kunnen verplaatsen binnen dezelfde ruimte. Lopen, fietsen en openbaar vervoer worden dus steeds belangrijker. Tegelijkertijd willen we meer groen om hittestress te beperken. De budgetten staan echter onder druk, daarom rekenen we op steun van provincie en Rijk om deze groei in goede banen te leiden.”

Leren van Europa

Op 26 en 27 november komen deelnemers uit heel Europa kijken hoe Utrecht werk maakt van duurzame mobiliteit. Omgekeerd leert Utrecht ook van steden buiten Nederland. “We laten ons inspireren door steden als Bordeaux, Nantes en Metz in Frankrijk. Daar worden woningbouw en openbaar vervoer op slimme wijze gecombineerd. Ook steden als Malmö en Freiburg zijn goede voorbeelden. Zij laten zien hoe een groene en aantrekkelijke openbare ruimte mensen stimuleert om te lopen of te fietsen. Deze voorbeelden helpen ons om Utrecht nog leefbaarder te maken”, vertelt Maatoug. 

Utrecht heeft volgens Maatoug meer dan genoeg te bieden straks in november: “We willen deelnemers laten zien waar we staan in onze mobiliteitstransitie. Denk aan inspirerende voorbeelden zoals onze fietsenstallingen, deelmobiliteit en nieuwe, autoluwe stadswijken zoals de Merwedekanaalzone.” Voor wie Utrecht al kent is POLIS overigens niet minder interessant, vindt de wethouder. “Minstens zo belangrijk is de uitwisseling van kennis. We willen leren van anderen, samen optrekken en elkaar versterken. Want deze transitie maken we niet alleen – die maken we samen.”

Kijk hier voor meer informatie over POLIS