Rotterdam gaat over op kentekenparkeren

maandag 1 juli 2013
timer 3 min
Om dit nieuwe systeem en de bijbehorende parkeerautomaten te testen begint op 16 september een proef in het Oude Noorden.  Wethouder Baljeu: “Met de proef in het Oude Noorden onderzoeken we hoe de nieuwe manier van betalen en het kleinere aantal parkeerautomaten worden ervaren. Het is de start van ons nieuwe parkeersysteem dat we in 2014 in heel Rotterdam gaan invoeren.”

Rotterdam gaat over op kentekenparkeren

Kentekenparkeren


De gemeente voert in 2014 het kentekenparkeren in heel Rotterdam in. Het nieuwe systeem is efficiënter en bespaart kosten. Bij kentekenparkeren vormt het kenteken dé sleutel voor het betalen van parkeergeld. Parkeerders voeren hun kenteken in op de parkeerautomaat en melden zich zo digitaal aan. De parkeerder hoeft niet meer terug naar de auto te lopen om het parkeerkaartje achter de voorruit te leggen. Het risico dat het parkeerkaartje niet goed zichtbaar achter de voorruit ligt, behoort tot het verleden. Verder kunnen stadswachten sneller controleren of een parkeerder betaald heeft door het kenteken te scannen.

 

Vergunningen en bezoekersregeling


Omdat de controle op betaald parkeren voortaan via het kenteken gaat, vervalt de pas voor de parkeervergunning in 2014. Voor bezoek hoeven Rotterdammers niet meer met de bezoekerspas naar een parkeerautomaat voor een voordelig parkeerkaartje. Zij melden hun bezoek aan via internet, sms of telefoon. Doordat er geen passen meer nodig zijn, bespaart de gemeente op kosten voor productie en verspreiding. Bewoners kunnen de passen niet meer kwijtraken. Bovendien gaat het verlenen van een parkeervergunning sneller.

 

Minder parkeerautomaten


Het aantal automaten wordt teruggebracht van 2.900 naar 350 om kosten voor aanschaf en onderhoud te verlagen. Het verminderen van de parkeerautomaten is mogelijk, omdat de parkeerder geen ticket meer achter de voorruit hoeft te leggen en dus niet meer terug naar de auto hoeft te lopen. Ook zijn er steeds meer mensen die betalen met 06-parkeren. Hierbij start en stopt de automobilist de parkeertijd met de mobiele telefoon en betaalt achteraf via de bank. Vooral in woongebieden komen minder parkeerautomaten te staan. Speciale stoeptegels in het midden van de stoep, verspreid over de straten en op hoekpunten, verwijzen naar de dichtstbijzijnde parkeerautomaat. Op deze stoeptegels staan ook de betaald parkeertijden, de betaalwijze en het zonenummer voor 06-parkeerders.

 

Proef Oude Noorden


De gemeenteraad heeft in de motie “Parkeermeters op loopafstand, ook in buitenwijken” het college gevraagd de voorgestelde vermindering van parkeerautomaten in de praktijk te testen. Dit gaat vanaf 16 september gebeuren in het Oude Noorden (parkeersector 75). Tijdens de proef worden parkeerautomaten met kentekeninvoer geplaatst en is de pasloze bezoekersregeling in deze wijk van kracht. Er is gekozen voor het Oude Noorden, omdat dit voor een deel een duidelijk afgebakend gebied is (door de A20 en singels). Daardoor is de invloed van de proef op andere gebieden klein. Daarnaast is het een gevarieerd gebied met een mix van woon- en winkelstraten. Tijdens de proef gaat het aantal parkeerautomaten in het Oude Noorden terug van 138 naar 17 stuks. In juli en augustus worden de bewoners, bedrijven en bezoekers van het Oude Noorden geïnformeerd over de nieuwe manier van betalen voor parkeren.

 

Resultaten proef


Tijdens de proef wordt gekeken hoe de parkeerder de nieuwe manier van betalen en het aantal parkeerautomaten ervaart. Ook de gevolgen van het kentekenparkeren op de bezettingsgraad van parkeerplaatsen en de betalingsgraad worden gemeten. De resultaten worden begin 2014 voorgelegd aan de gemeenteraad. De uitkomst kan aanleiding zijn om aanpassingen door te voeren, voordat in 2014 stapsgewijs kentekenparkeren in heel Rotterdam wordt geïntroduceerd.