Scanauto gaat controleren in blauwe zones Diemen

woensdag 24 juni 2020

De gemeente Diemen heeft Spark om ondersteuning gevraagd bij het vormgeven van een aanbesteding van een nieuwe overeenkomst voor parkeertoezicht in de gemeente. Diemen kiest daarbij voor een scanauto voor controles in  parkeerschijfzones. 

Diemen heeft vanwege de ligging nabij Amsterdam ook last van de parkeerproblematiek in de hoofdstad. Forenzen parkeren bijvoorbeeld in Diemen en reizen dan met het openbaar vervoer naar Amsterdam. Daarom is in een groot deel van de bebouwde kom het parkeren gereguleerd, met als doel om voldoende parkeerplaatsen voor inwoners en bezoekers beschikbaar te hebben.

Hoewel Diemen 30 duizend inwoners telt, zijn er maar liefst 10 duizend gereguleerde parkeerplaatsen, veelal in een parkeerschijfzone. Dit heeft draagvlak onder de inwoners, maar als nadeel dat de inkomsten naar het Rijk vloeien en niet naar de gemeente zelf. Daarom zet Diemen in op vooral kosteneffectieve handhaving. 

In 2020 is het contract aan vernieuwing toe. Reden om Spark te vragen te ondersteunen bij het vormgeven van een aanbesteding van een nieuwe overeenkomst. Na een marktconsultatie koos de gemeente voor prestatie-inkoop als aanbestedingsvorm. Samen met Stichting Rijk, de vaste partner van Diemen voor inkoop, werd de uitvraag vormgegeven.  

EPS bleek uiteindelijk de beste oplossing te bieden. Daarbij wordt een scanauto ingezet in parkeerschijfzones. Op 17 juni hebben de gemeente en EPS de overeenkomst getekend en de handhaving start op 1 augustus.