Schwung, eerder groen, in Utrechtse Ik-Fiets-app

zondag 3 juli 2022

De provincie Utrecht wil dat 50 procent van alle afstanden tot 15 kilometer op de fiets wordt afgelegd. Zo ver is het nog niet, maar de provincie is met de meerjaren-campagne Ik-Fiets wel al flink op weg. Op Wereldfietsdag (3 juni) is er nog een schepje aan fietscomfort bovenop gedaan: de Schwung-app van Vialis (een Volker Wessels onderneming) en Infoplaza Mobility, is geïntegreerd in de Ik-Fiets-app van de provincie.

“We zijn al een tijdje met de provincie in gesprek over provincie brede toepassing van Schwung”, zegt Willem Hartman, CTO bij Vialis. Nieuw is dat de Schwung-functionaliteit, nu ook onderdeel is van de Ik-Fiets-app. “Schwung drukt  als het ware vast voor je op de drukknop bij het kruispunt”, legt Hartman uit, “zonder iets te doen, gewoon via je telefoon. Zo kunnen gebruikers veilig, vlot en comfortabel met de fiets blijven reizen.”

Zowel de Schwung-app, als de Ik-Fietsapp met Schwung detecteert de naderende fietser rond een kruispunt, berekent de afslag die de fietser wil nemen en vraagt alvast groen aan. Het systeem leert de fietser en zijn voorkeurroutes steeds beter kennen op basis van historische routedata. “Hoe vaker je de app gebruikt, hoe beter het ‘eerder groen’ gaat werken”, legt Hartman uit.

Meer mensen op de fiets

“De data-inwinning door de applicatie is gecertificeerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en levert volgens strenge protocollen geanonimiseerde metadata op”, voegt Ik-Fiets-projectleider Paul Hoffschult toe.“ Deze data geven ons inzicht in het fietsgebruik en dat gaat goed: 36 procent van alle afstanden tot 15 kilometer wordt nu al per fiets afgelegd binnen de provincie en voor het woon-werkverkeer piekt het zelfs al naar 46 procent.”

Om de doelstelling van 50 procent per fiets voor alle ritten tot 15 kilometer te halen, probeert de provincie de Ik-Fiets-app steeds aantrekkelijker te maken. Wereldfietsdag leek een mooi moment om op drie speciale routes de fietsers de sneller-door-groen-toepassing goed te laten uitproberen. “De provincie ‘verSchwungt’,” stelt Hoffschult, doelend op alle kruispunten die fietsers met de app vroegtijdig detecteren.

En het publiek? Hoffschult spreekt even voor zichzelf, want ook hij fietste op 3 juni met de geactiveerde app door een gemeente binnen de provincie Utrecht. “Het is een hele ervaring dat je telefoon in je broekzak via eentjes en nulletjes communiceert met het volgende verkeerslicht en dat je merkt: ‘Hé ik krijg groen, zonder iets te doen’.”

Meer informatie:

www.ikfiets.nl/schwung

 

SCHWUNG Ik Fiets

Op drie speciale routes kunnen fietsers de eerder-door-groen-toepassing in de Ik-Fiets-app goed uitproberen