Slim telsysteem Streeteagle neemt vogelvlucht

donderdag 1 oktober 2020

De slimme telsensoren van het bedrijf Parkeagle meten real time snelheid, aantal voertuigen, de richting van het verkeer en het type voertuig. Inmiddels maken zo’n 35 gemeenten gebruik van het Streeteaglesysteem.

Parkeagle besloot om gemeenten gratis kennis te laten maken met Streeteagle middels een pilot. “Gemeenten konden het systeem gratis testen in een straat. Dat heeft ons geen windeieren gelegd. Veel gemeenten zijn definitief overgestapt van de telslangen naar onze slimme sensoren”, vertelt Juriaan Karsten van Parkeagle. Zo besloot de gemeente Venlo om voor het centrumgebied tachtig telpunten met sensoren aan te schaffen. “We plaatsen de sensoren voor tien jaar. Gemeenten kunnen zelf bepalen in welke periode er geteld wordt. Wanneer er geteld wordt, betaal je per meetpunt slechts 135 euro per week. Gemeenten betalen dus naar gebruik.” Daar komt bij dat door de lage kosten van het systeem de gemeente geen aanbesteding hoeft uit te schrijven. Karsten: “In Venlo bleven ze bijvoorbeeld onder de grens van tienduizend euro. Bij andere leveranciers is dat niet mogelijk.”

Ook de gemeenten Raalte en Delfzijl maken gebruik van Streeteagle. “We hebben daar weten aan te tonen dat onze sensoren accurater zijn dan radar en telslangen. De radarkast die op hetzelfde wegvak was gericht als onze sensor faalde om voor één van de twee banen accurate data te leveren. Dit heeft de gemeente kunnen constateren met onze sensoren. Onze sensoren weken maar twee procent af van de snelheid en maar één procent bij de classificering van de voertuigen”, vertelt Karsten trots. Het slimme sensorensysteem wordt geregeld gebruikt om gemeentelijk beleid te toetsen. “Zo heeft de gemeente Amsterdam in de grachtengordel Streeteagle ingericht. In het gebied bevindt zich een school en op bepaalde momenten van de dag zijn verschillende straten in het gebied autoluw gemaakt. De gemeente gebruikt Streeteagle om te meten wat er nu in de omliggende straten van de school gebeurt aan het begin en einde van de schooldag.”


Shop & go

Verschillende gemeenten richten ook steeds vaker een shop & go zone in. Dat gebeurt met name in centrumgebieden. Ook daar bracht Parkeagle een slim voor in de markt. “In de shop & go zone in bijvoorbeeld de gemeente Hengelo mag dertig minuten geparkeerd worden. Onze sensoren op de parkeerplaatsen zijn zo ingericht dat boa’s een melding krijgen via een app als auto’s te lang geparkeerd staan. Zo kan er eenvoudig gehandhaafd worden.”

Mede door de gratis Streeteagle pilot groeit Parkeagle inmiddels hard. “We hebben nieuwe mensen aangenomen om de stijgende vraag naar onze diensten aan te kunnen. We zijn een jong bedrijf en vinden een goede service heel erg belangrijk. Daarom hebben we altijd nauw contact met onze klanten”, zo besluit Karsten.

Parkeagle
www.parkeagle.com

Lees verder

Tilburg hervormt parkeer- en mobiliteitsbeleid

21 sep om 14:38 uur
De gemeente Tilburg wil nieuw beleid voor deelmobiliteit en parkeren ontwikkelen om de stad in de toekomst…
Lees verder »

Financiën en mobiliteit: welke prikkels werken?

21 sep om 08:52 uur
Zijn financiële of andere prikkels aanleiding om de auto te laten staan? Tamara Madern, lector Schuldpreventie en…
Lees verder »

De agenda van… Floor van Dorresteijn

20 sep om 09:29 uur
Zo’n vier jaar geleden had ze na haar studie geen idee wat ze wilde gaan doen. Nu kan Floor van Dorresteijn zich…
Lees verder »

Hogere parkeertarieven door marktwerking

15 sep om 10:48 uur
Het wordt steeds drukker in onze steden. Dat neemt de komende jaren alleen maar verder toe. Een forse…
Lees verder »

Parkeervoorziening The Grid technisch en esthetisch vernieuwd

10 sep om 16:22 uur
De bestaande afwerking van de aangrenzende parkeervoorziening van Business Center The Grid in Utrecht, was…
Lees verder »

Kwaliteitssprong fietsparkeren; uit én thuis!

7 sep om 09:19 uur
Een fietsenstalling kan een fietsnetwerk of herontwikkeling maken maar ook breken. Je kunt nog zo’n mooie (snel)…
Lees verder »

Fietsenstalling ov-knooppunt Capelsebrug flink uitgebreid

3 sep om 09:20 uur
De fietsenstalling bij het bus- en metrostation Capelsebrug is flink uitgebreid. Vanaf september zijn er in 430…
Lees verder »

Parkeren is prijzig

2 sep om 14:43 uur
Parkeren in de centra van de steden is niet gemakkelijker geworden en bovenal een stuk duurder als je een…
Lees verder »