Slimme verkeerslichten wijzen fietsers in Breda de snelste route

vrijdag 12 januari 2024

Lang wachten voor een stoplicht kan fietsers ertoe aanzetten om toch door rood te rijden. Om het verkeer aan de zuidkant van Teteringen soepeler en veiliger te maken, heeft de gemeente Breda slimme verkeerslichten geïntroduceerd die fietsers de snelste route tonen.

Uit een onderzoek van de gemeente Breda blijkt dat het vooral tijdens de spits druk is aan de zuidkant van Teteringen. Dagelijks fietsen veel scholieren via Meulenspie en Nieuwe Kadijk naar Curio Scala. Om het verkeer efficiënt te regelen, zijn op deze locaties slimme verkeerslichten geplaatst die aangeven welke fietsroute het snelst is.

Alleen tijdens de spits

Het informatieve verkeerslicht heeft twee lichten met een fietssymbool naast elkaar: de ene toont een witte pijl naar links en de andere een witte pijl naar rechts. Het oplichtende licht geeft aan welke kant de fietsers het beste kunnen opgaan om de snelste route te nemen. Onder het fietslicht hangt een bord met verdere uitleg. Deze slimme verkeerslichten zijn alleen actief tijdens drukke spitsperioden, omdat daarbuiten de wachttijd bij de verkeerslichten moeilijk te voorspellen is.

Bron: Gemeente Breda