Sprinklers parkeer-garages niet effectief

vrijdag 29 oktober 2010
timer 3 min
Sprinklers in parkeergarages niet effectief Naar aanleiding van de brand in parkeergarage De Appelaar in Haarlem, licht Vexpan, Platform Parkeren Nederland, de regelgeving toe ten aanzien van brand in parkeergarages, met als belangrijkste onderwerpen de effectiviteit sprinklers en de brandbaarheid van kunststof. 
Sprinklers parkeer-garages niet effectief


Aanpassing richtlijn


Ing. W.H. van der Heide, vicevoorzitter van de Vexpan: “Deze regelgeving staat in de richtlijn 'Rookbeheersingssystemen voor mechanisch geventileerde parkeergarages' van de NEN. De regelgeving is vooral gericht op het voorkomen van rookontwikkeling. Vexpan is voortdurend in gesprek over aanpassingen van de richtlijn met het NNI. Bij de overwegingen voor de volgende aanpassing zal de brand in Haarlem zeker worden meegenomen.”

Ventilatiesystemen verplicht


Parkeergarages zijn verplicht tot het installeren van ventilatiesystemen voor de dagelijkse ventilatie en, wanneer een garage niet onderverdeeld is in compartimenten, ook om rook bij brand af te voeren. Als rook bij brand zoveel mogelijk wordt afgevoerd, heeft de brandweer goed zicht. En dat geldt natuurlijk ook voor de mensen die zich eventueel in de parkeergarage bevinden. Die kunnen dan zien waar ze weg kunnen komen.  

Complicerende factor


Een actuele complicerende factor bij een brand in een parkeergarage is dat steeds meer automaterialen, waaronder bumpers, van kunststof zijn gemaakt. Daar zit olie in die bij brand leidt tot een zwarte dikke rook. En dus ook belemmerend werkt bij het hebben van zicht. Bovendien slaat een brand bij kunststof veel sneller over dan bij metaal. Van der Heide:  “De brand in Haarlem betrof een ongekend aantal auto's. De eerder genoemde richtlijn gaat uit van een brand met veel minder auto's.”

Sprinklers niet effectief


Ook sprinklers zijn niet verplicht in parkeergarages. Naar aanleiding van de brand in Haarlem zijn daarvoor wel stemmen opgegaan. Maar Van der Heide trekt de effectiviteit van sprinklers in garages sterk in twijfel. “Wanneer er sprake is van brandende benzine, werkt water uit de sprinklers juist averechts. Brandende benzine drijft immers op water en verspreidt zich dan snel door de garage. Een sprinklerinstallatie zal het vuur ook niet effectief kunnen bestrijden, omdat een brand zich doorgaans in een auto bevindt.” Ook het toenemende aantal elektrische auto's pleiten niet voor sprinklers. Tenslotte is de combinatie stroom en water verre van ideaal. Van der Heide merkt nog op dat brandblusmiddelen in een parkeergarage niet altijd verplicht zijn. “Maar doorgaans zijn ze wel aanwezig. Probleem is vaak dat brandblusmiddelen vandaal- en diefstalgevoelig zijn. Daardoor zijn die middelen niet altijd snel voor het grijpen.”
 

Terug naar overzicht nieuws >>>