Succesvolle crashtest fietsersairbag

vrijdag 16 november 2012
timer 2 min
Op de High Tech Automotive Campus afgelopen donderdag 8 november in Helmond is een werkende demo van een speciale fietsersairbag getoond. Deze airbag is het resultaat van het SaveCAP onderzoeksproject naar de verbetering van de verkeersveiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietsers en voetgangers.

Succesvolle crashtest fietsersairbag

 

Verkeersslachtoffers verminderen

In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Fietsersbond onderzocht een consortium van bedrijven wat de meest geschikte oplossingen zijn om het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers en voetgangers te verminderen. Nu overlijden er per jaar zo’n honderd fietsers en vijftig voetgangers door aanrijdingen met auto’s. Auto's uitrusten met een automatisch remsysteem en/of een airbag op hun voorruit bleek de meeste potentie te hebben. Naar schatting zullen er bij gebruik van de nieuwe airbag honderd verkeersdoden per jaar minder vallen. Het ministerie stelde ruim een miljoen euro beschikbaar om zo'n 'fietsersairbag' te ontwikkelen.


Succesvolle crashtest


Twee jaar van onderzoek heeft geresulteerd in een werkende demo van de fietsersairbag met overtuigend positief effect. Op 8 november is er een succesvolle crashtest uitgevoerd en klapte er daadwerkelijk een airbag uit bij een botsing tussen een auto en een fietser. De verwachting is dat de airbag over zo’n vijf jaar ingebouwd wordt in nieuwe auto’s, in combinatie met een automatisch remsysteem. TNO werkt in dit project samen met de Nederlandse Fietsersbond, Centraal Beheer Achmea en het Zweedse bedrijf Autoliv (producent van airbags).