Tijdelijke parkeergarage Arsenaal Venlo

woensdag 23 september 2020

Aan de Stegge Twello en Q-Park gaan een tijdelijke parkeergarage bouwen op de Arsenaallocatie in Venlo. De overeenkomst is op basis van een zogenoemd DBFMO-contract tot stand gekomen, wat staat voor Design, Build, Finance, Maintain en Operate. Dit DBFMO-contract houdt in dat de ontwikkelcombinatie van Aan de Stegge Twello en Q-Park de parkeergarage integraal ontwerpt, bouwt en opereert, voor eigen rekening en risico. 

De parkeergarage krijgt vier parkeerlagen, 260 parkeerplaatsen en is 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend voor bezoekers en bewoners. De garage is voorzien van mindervalidenplaatsen en oplaadpunten voor elektrische auto's. De hoofdentree van de garage wordt de ‘ingang’ Parade – waar ook de voormalige Arsenaal-garage een in- en uitgang had. Aan die zijde van de garage komt ook het trappenhuis met de lift. Aan de kant van het Arsenaalplein komt een tweede entree tot de garage.

Tijdelijke oplossing

De tijdelijke parkeergarage is een tijdelijke oplossing tot er een permanente herbestemming is gevonden voor de locatie. De gemeente blijft eigenaar van de grond. Er wordt onderzoek gedaan naar een definitieve invulling van de locatie. De garage wordt, ondanks het tijdelijke karakter, een hoogwaardige parkeervoorziening opgebouwd uit thermisch verzinkt staal, TT-vloerplaten en houten gevellamellen. 

 

Circulair Ontwerp

Het ontwerp van de parkeergarage kwam tot stand in samenwerking met Continental Car Parks en MH1 architecten.  De tijdelijke parkeervoorziening is volledig demontabel en op termijn geschikt om op een nieuwe locatie opnieuw op te bouwen. Door inzet van het parkeersysteem van Continental Car Parks, het Flexideck, kunnen de meeste materialen opnieuw worden ingezet.

 

De bouw start naar verwachting begin 2021, waarna de parkeergarage na een bouwtijd van circa 4 maanden operationeel zal zijn.

Artist Impression van de tijdelijke garage. Beeld: Aan de Stegge Twello.